Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Suhonen: Fridolin passar mycket bättre i S än i MP

Daniel Suhonen, chef för tankesmedjan Katalys och en av initiativtagarna till S-föreningen Reformisterna.
Anna Dahlberg, politisk redaktör på Expressen.
Foto: OLLE SPORRONG
Gustav Fridolin, avgående språkrör i Miljöpartiet.
Foto: SUSANNA PERSSON ÖSTE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det är med sargad själ Socialdemokraterna går till första maj, konstaterar opinionsbildaren och S-debattören Daniel Suhonen.

Och inte blir det bättre av att Göran Persson blir ordförande i Swedbank.

– Om det viktigaste kännetecknet av en socialdemokrat är att de ser ut som direktörer är det inte så konstigt att arbetarklassen röstar på någon annan, säger Suhonen i Politikpodden – och passar på att ge ett nytt uppdrag till avgående språkröret Gustav Fridolin.

https://embed.acast.com/politikpodden/4.fridolinskullepassabattreisocialdemokraterna

Veckans avsnitt av Politikpodden med Malin Roos gästas av Expressens politiska redaktör Anna Dahlberg och opinionsbildaren Daniel Suhonen – som är rörande överens om att arbetarrörelsens stora dag har stora utmaningar. 

1940 röstade drygt 53 procent av Sveriges väljare på Socialdemokraterna, i höstas gjorde man det sämsta valet på 100 år och landade på 28 procent. 

– Vad ska de ens skriva på plakaten, undrar Anna Dahlberg.

Miljöpartiets stundande kongress då ett nytt språkrör ska utses efter Gustav Fridolin, är ett annat hett ämne som avverkas i podcasten.

Anna Dahlberg och Daniel Suhonen om Göran Persson

Vad blir Fridolins eftermäle, frågar programledaren Malin Roos och Anna Dahlberg svarar: 

– Underbarnet som underpresterade. Han levde inte alls upp till förväntningarna. Han misslyckas totalt som chef för chef för Utbildningsdepartementet och var dessutom den som släppte in Kaplan.

Daniel Suhonen konstaterar att det avgående spåkröret är en ”jättegod talare” men att Gustav Fridolin haft fel fokus under sin karriär i rikspolitiken. 

– Vill man vara elak kan man säga att han peakade som 14-åring och sedan aldrig nådde upp till popularitetsnivåerna.

– Sedan Fridolin blev könsmyndig har han haft en enda och stor dröm, att bli statsminister. Det är en ganska osnygg vision för sitt eget liv eftersom det är något som andra ska utse. Opraktisk också att tycka att man ska vara det om man är 13 år, säger Daniel Suhonen och slänger ändå ut värvningshåven.

– Han kan gå med i Reformisterna. Fridolin är vänster. Vi har jättebra klimatpolitik. Han skulle passa mycket bättre i Socialdemokraterna. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.