Daniel Suhonen har arbetat som Juholts hemliga talskrivare och rådgivare. Foto: Tommy Pedersen
Daniel Suhonen har arbetat som Juholts hemliga talskrivare och rådgivare. Foto: Tommy Pedersen

Suhonen: Därför skrev jag boken om Juholt

Publicerad

I dag släpptes Daniel Suhonens bok om Håkan Juholt - "Partiledaren som klev in i kylan”.

Boken avslöjar mängder av nya detaljer om den tidigare S-ledaren och partiet.

Ändå krävde aldrig Juholt att få läsa före utgivning.

- Han har bara sagt, ’det här blir bra” och ”jag tror att jag kommer vara arg på dig Daniel men det blir bra i längden’, säger författaren Daniel Suhonen till Expressen.se.

Under 2,5-3 års tid har författaren Daniel Suhonen arbetat med boken "Partiledaren som klev in i kylan” som i dag ges ut av Leopard förlag - om perioden när Håkan Juholt tvingades sluta som partiledare. Som Juholts hemliga talskrivare och rådgivare fick Daniel Suhonen en unik inblick i det socialdemokratiska partiet.

- Det som hände kring Juholt var ett sätt för mig att få syn på saker som handlar om den stora frågan om socialdemokratins kris, identitetskris, dåliga självförtroende och vad det egentligen är som bestämmer vad socialdemokratin ska tycka, säger han.

Boken bygger, enligt Suhonen, på originaldokument, sms, dagboksanteckningar, almanacksanteckningar, signerade protokoll, bandupptagningar och tusentals intervjuer – bland annat med huvudpersonen själv. Daniel Suhonen ställde frågan till sin tidigare chef om han ville läsa boken innan utgivning men fick nej.

- Han har sagt ’jag hör av mina vänner att du skrivit en väldigt viktig bok om mig’. Inte en gång har han ringt och sagt ’skicka boken för fan, varför får jag inte läsa’, säger han.

"Han hade en stor del i det här själv"

Daniel Suhonen gav Juholt en bok under fredagen men har ännu inte fått någon respons.

- Jag hade kunnat göra ett mycket hårdare urval och skyddat både mig och honom och så hade det blivit en mycket plattare bok. Men jag tyckte att om jag ska vara hård mot andra, de jag egentligen tycker gjort ett övergrepp, då kan jag inte skriva någon devot hyllningsbok till honom. Han hade en stor del i det här själv, framför allt att han misslyckades med makten. Jag själv som befann mig i det här har också en del i det.

Kände du aldrig tveksamhet att lämna ut detaljer om honom?

- Nej. Jag har absolut tänkt på det. Jag gillar Håkan Juholt, vi är inte vänner, vi är knappt bekanta men vi gillar varandra väldigt mycket.

- Men jag tycker att frågan om arbetarrörelsens kris, som han och jag tillsammans råkade vara på samma plats kring, är otroligt mycket viktigare än min framtid i partiet eller om Håkan Juholt är glad.

Har valt att utelämna vissa saker

Vissa saker har han valt att utelämna av hänsyn men anser ändå att det är en sann bild han förmedlar.

- Jag tycker Håkan kommer ut väl. Det här var han. För att förstå varför det gick åt helvete för honom måste man också ha hans svaga sidor.

Hur ser du på din egen trovärdighet? Du har arbetat tillsammans med Håkan Juholt.

- Det får läsarna bedöma. Jag skriver som det var, som jag uppfattar det. Ytterligare andra kommer skriva andra böcker och de kommer säkert svara på den här boken.

- Det ska bli intressant att se om de kan hitta några stora svagheter. Svagheter finns det alltid. Man kan göra fel eller skriva fel. Men jag är inte orolig att man ska hitta någon bias som jag har hittat på. Det här är sant.

Ett av syftena med boken är att skapa debatt.

- Det här är avgörande för Socialdemokratins samtid, att man tar itu med de här sjukdomarna som finns. En brist på demokrati, en elitism, en karriärism och en inblandning från näringslivet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag