Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sudan sparkar ut FN-sändebud

Reportern hittar sin morbror på båten från Sudan: ”Herregud”
FN:s sändebud Volker Perthes är inte välkommen till Sudan.
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL

FN-sändebudet Volker Perthes är inte längre välkommen i Sudan.

”Sudans regering har meddelat FN:s generalsekreterare att man från och med i dag har förklarat herr Volker Perthes persona non grata”, uppger utrikesdepartementet i ett uttalande på torsdagen.

Perthes var i Addis Abeba i Etiopien för diplomatiska samtal på torsdagen, enligt FN på Twitter.

I ett brev till FN förra månaden anklagade Sudans de facto ledare, general Abdel Fattah al-Burhan, Perthes för att förvärra striderna mellan armén och de paramilitärerna styrkorna. Perthes anklagades för att inte respektera den nationella suveräniteten och generalen krävde att han skulle ersättas.

Strider mellan armén ledd av al-Burhan och de paramilitära styrkorna Rapid Support Forces (RSF), ledda av general Mohamed Hamdan Dagalo, har pågått sedan mitten av april.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres och medlemmarna i FN:s säkerhetsråd har däremot ställt sig bakom Perthes.

Men i förra veckan röstade säkerhetsrådet för att förlänga FN:s specialuppdrag i Sudan (Unitams) med bara sex månader. Unitams skapades i juni 2020 för att stödja Sudans övergång till demokrati efter det att diktatorn Omar al-Bashir störtats ett år tidigare, och har tidigare förnyats med ett år i taget.

Bilderna från svenska räddningsinsatsen i Sudan

Från arkivet: Evakuerade 160 personer

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.