Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Succésiffror för
Anna Kinberg Batra

Anna Kinberg Batra (M) är Sveriges mest populära partiledare.
Foto: (C) Pelle T Nilsson / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES STELLA PICTURE
Tidigare ettan Annie Lööf (C) hamnar på en andraplats medan Miljöpartiets språkrör ligger i botten.
Foto: Mikael Sjöberg

Anna Kinberg Batra (M) är Sveriges mest populära partiledare.

Hon är den riksdagspartiernas ledare som har förtroende hos mer än en tredjedel av väljarkåren, visar en ny undersökning från Novus.

Tidigare ettan Annie Lööf (C) hamnar på en andraplats medan Miljöpartiets språkrör ligger i botten.

Det har skett en rockad i förtroendetoppen bland riksdagens partiledare. Annie Lööf (C), som har legat på toppen sedan i augusti 2015 är inte längre riksdagens mest populära partiledare.

I en ny mätning från Novus får hon se sig förbipasserad av allianskollegan Anna Kinberg Batra (M).

I undersökningen svarar 34 procent att de har mycket eller ganska stort förtroende för moderatledaren. Det innebär en ökning med 7 procentenheter sedan motsvarande mätning gjordes i januari.

– Glädjande, väljarna märker att Anna Kinberg Batra vill bygga Sverige starkare med fler enkla jobb för bättre integration, utökad undervisning i skolan, 2 000 ytterligare poliser och en tillfällig flyktingpaus, säger Tomas Tobé, Moderaternas partisekreterare.

Hon är också den enda av partiledarna som kommer i närheten av att få ett positivt balansmått. När 37 procent av de tillfrågade svarar att de har mycket lite eller ganska lite förtroende för Kinberg Batra innebär det att hon landar på -3 procent om man jämför hennes positiva och negativa siffror.

MP i botten

I förtroendemätningen hamnar Annie Lööf på en andraplats med 30 procent förtroende medan statsminister Stefan Löfven (S) tar den sista pallplatsen med 25 procent förtroende.

I botten hamnar Miljöpartiets krishanterande språkrör. Bara 3 procent svarar att de har förtroende för Åsa Romson (MP), som inte har fått förnyat förtroende från valberedningen för att leda partiet. Motsvarande siffra för Gustav Fridolin (MP) är 12 procent. I båda fallen har de backat kraftigt sedan mätningen i januari.

Biståndsminister Isabella Lövin (MP), som har nominerats för att ersätta Romson vid helgens kongress, har ännu inte hunnit etablera sig fullt ut hos väljarna. Fyra av tio bland de tillfrågade svarar att de inte känner till Lövin.

Förtroende

Undersökningen genomfördes i Novus Sverigepanel med 1002 intervjuer på ett riksrepresentativt urval på åldern 18 - 79 år den 5-9 maj 2016.

Andel av de tillfrågade som har svarat att de har ganska stort eller mycket stort förtroende för partiledarna. Inom parentes anger resultat från motsvarande mätning i januari 2016.

1 Anna Kinberg Batra (M) 34% (27%)

2 Annie Lööf (C) 30% (28%)

3 Stefan Löfven (S) 25% (24%)

4 Jan Björklund (L) 23% (21%)

5 Jonas Sjöstedt (V) 21% (20%)

6 Jimmie Åkesson (SD) 20% (20%)

7 Ebba Busch Thor (KD) 13% (15%)

8 Gustav Fridolin (MP) 12% (18%)

Isabella Lövin (MP) 8% (första mätningen)

9 Åsa Romson (MP) 3% (7%)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.