Moderaterna, med partiledare Ulf Kristersson i spetsen, går framåt i senaste Demoskop-mätningen. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅNModeraterna, med partiledare Ulf Kristersson i spetsen, går framåt i senaste Demoskop-mätningen. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Moderaterna, med partiledare Ulf Kristersson i spetsen, går framåt i senaste Demoskop-mätningen. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jan Björklunds Liberalerna tappar däremot 1,3 procent. Foto: JONAS EKSTROMER/TT / TT NYHETSBYRÅNJan Björklunds Liberalerna tappar däremot 1,3 procent. Foto: JONAS EKSTROMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jan Björklunds Liberalerna tappar däremot 1,3 procent.  Foto: JONAS EKSTROMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Succén: Kristersson har tagit M ur krisen

Publicerad
Uppdaterad

Moderaterna inleder valåret starkt.

I Expressen/Demoskops mätning får partiet 22,6 procent – deras högsta stöd i mätningen på ett år.

– Det stärker den positiva trend vi sett under hösten, säger Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer.

Moderaterna har inte haft så höga siffror i Expressen/Demoskops mätningar sedan januari förra året, strax innan M-krisen inleddes med förra partiledaren Anna Kinberg Batra. 

Nu är partiet det som ökar mest i mätningen för januari och får 22,6 procent, mot 20,9 procent i december. 

– Inför det valår som ligger framför oss är detta ett styrkebesked, säger Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer. 

Partiet har sedan nuvarande partiledare Ulf Kristersson tillträdde i oktober ökat i opinionen. Gunnar Strömmer menar dock att man måste stärka sitt förtroende ytterligare.

– Jag är övertygad om att vi har förutsättningar att lyckas med det. 

Demoskop: "Partiet är tillbaka"

Moderaterna vinner stöd dels från SD, som backar med 0,4 procentenheter mot december till 17,9 procent. Dessutom återvänder gamla M-väljare från Liberalerna. Liberalerna tappar även stöd till Centern och får 4,5 procent, en minskning med 1,3 procentenheter. Centern ökar marginellt med 0,1 procentenheter till 9,2 procent.

– Moderaternas återhämtning under Kristersson är tydlig. Opinionsmässigt kan man säga att partiet är tillbaka där det började innan M-stödet dök brant för ett år sedan. Kurvan pekar uppåt, men ännu är det inte uppe i sitt valresultat 2014, säger Peter Santesson, chef för opinionsanalys på Demoskop.

Socialdemokraterna ökar med 0,7 procentenheter till 27,8 procent. Miljöpartiet ökar med 0,5 procentenheter, kommer över riksdagsspärren och får 4,4 procent. KD får 2,9 procent och Vänsterpartiet 7,2, en minskning med 1,3 procentenheter. 

Stefan Löfven har blivit varm i kläderna 

Expressen TV:s statsvetare Jenny Madestam menar att Moderaternas uppgång i opinionen inte bara kan förklaras av partiledaren.

– Det är en förändring där partiet har tagit en annan riktning. Man har stabiliserats, väljare tycker inte om när det är oroligt i ett parti, säger hon. 

Att M ökar kan även komma att gynna KD, som under de senaste valen hållit sig kvar i riksdagen tack vare borgerliga stödröster. Ju bättre det går för M, desto mer benägna kan partiets väljare bli till att stödrösta på KD, menar Madestam. 

Ökningen för S tror Madestam beror dels på att partiet stakat ut en tydlig riktning, dels att Stefan Löfven nu börjar bli varm i kläderna som statsminister. 

– Migration och integration tätt följt av sjukvård är de viktigaste frågorna för väljarna. När det kommer till integration och migration har man tagit en tuffare linje. Trots ett skakigt parlamentariskt läge lyckas Löfven hålla ihop regeringen och det uppskattar även väljarna. 

https://infogram.com/1p9ye0zj15vmv5a7ld237zk1wga3nkdgn9k

 

Väljarbarometern

Vänsterpartiet 7,2 (8,5)

"Det är ganska exakt där vi ligger i snitt bland alla opinionsinstitut just nu. Jag tror att vi har goda möjligheter att öka, inte bara för att vi ser en tillströmning av nya medlemmar och folk på våra möten, utan framför allt när väljarna förstår att det är helt avgörande för vilken regering vi får att Vänsterpartiet blir stort", säger Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler.

 

Socialdemokraterna 27,8 (27,1)

”Det är glädjande att vårt stöd ökar i jämförelse med decembermätningen, men jag inte nöjd. Nu när vi går in i valåret kommer vi presentera än fler förslag som gör det bättre för vanligt folk i hela landet. Vår rekordstora satsning på polisen, välfärdsmiljarderna, höjningen av barnbidraget och sänkt pensionärsskatt är viktiga delar i detta arbete”, säger Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad.

 

Miljöpartiet 4,4 (3,9)

"Det är förstås roligt med en uppgång, men vi ska upp betydligt högre än så här. Vi laddar för en valrörelse där vi ska se till att mänsklighetens viktigaste frågor får ta plats: klimat och miljö, hållbar utveckling och social rättvisa", säger Miljöpartiets partisekreterare Amanda Lind.

 

Centerpartiet 9,2 (9,1)

"Centerpartiets stöd ligger stabilt högt över valresultatet 2014. Allt fler uppskattar våra jordnära lösningar för bättre integration, fler jobb och ökad trygghet i hela Sverige. Men ännu har ingen röstat. Det blir en riktigt tuff match om vilka partier som ska styra Sverige. Vi kommer att jobba hårt för en ny Alliansregering", säger Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson.

 

Liberalerna 4,5 (5,8)

"Vi har legat kring vårt valresultat länge nu, och självklart är vi inte nöjda med de här siffrorna. Liberala idéer och värden hotas både i Sverige och globalt, och liberalismen behövs mer än någonsin. Nu är det valår, och vi ser fram emot att möta väljarna med ny politik och liberal energi", säger Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm.

 

Kristdemokraterna 2,9 (3,0)

"Demoskop visar på fortsatt låga siffror för partiet. Vi är medvetna om läget och arbetar intensivt för att fler väljare vill se att den så kallade pensionärsskatten ska tas bort, att vi får 10 000 fler poliser och att köerna i sjukvården ska bort”, säger Kristdemokraternas partisekreterare Acko Ankarberg Johansson.

 

Moderaterna 22,6 (20,9)

"Mätningen visar att förtroendet för Moderaterna ökar och det stärker den positiva trend vi sett under hösten. Inför det valår som ligger framför oss är detta ett styrkebesked. Mycket arbete återstår och vi behöver stärka förtroendet ytterligare, även för alliansen. Jag är övertygad om att vi har förutsättningar att lyckas med det. Vi har en stabil politisk grund som svarar upp mot de problem som finns i samhället", säger Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer. 

 

Sverigedemokraterna 17,9 (18,3)

"Trots att mediebilden kring oss mer har kretsat kring cirkusen runt några enstaka personer som partiet har uteslutit än våra politiska förslag, så har vi bitit oss fast vid en nivå som är långt över valresultatet. Vi kommer nu kicka i gång den överlägset största valkampanj som partiet någonsin bedrivit. Jag tror att vi har goda förutsättningar att förbättra våra siffror under våren och jag tror fortfarande på ett valresultat över 20 procent. Vi brukar vara underskattade i opinionsmätningar", säger Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson.

 

Feministiskt Initiativ 1,9 (2,2)

Övriga 1,6 (1,2)

Osäkra 11,8 (10,8)

S+V+MP 39,4 (39,5)

M+L+KD+C 39,1 (38,8) I riksdagen skulle dock inte denna procentsumma gälla eftersom KD hamnar under riksdagsspärren med 2,9 procent.

Mätningen för en månad sedan inom parantes.

Källa: Demoskop

 

Så gjordes undersökningen

Målgrupp: Den röstberättigade allmänheten.

Fråga: Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag? (Om ej svar ställs även de uppföljande frågorna:  Vilket parti lutar det mest mot för dig?/ Vilket parti tycker du är minst dåligt?).

Undersökningsperiod: 2– 9 januari 2018.

Metod och urval: Telefonintervjuer utifrån slumpmässiga befolkningsurval baserat på telefonnummer som kompletteras med onlineintervjuer i en panel som rekryterats bland besökare på drygt 400 socioekonomiskt stratifierade webbplatser. Det är inte möjligt att anmäla sig till panelen på eget initiativ, så kallad självrekrytering.

Antal genomförda intervjuer: 1 612 intervjuer varav 1 000 per telefon och 612 via webb.

Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder, utbildning, parti i senaste riksdagsval samt hushållsstorlek.

Beställare: Expressen.

Mätinstitut: Demoskop.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag