Zakarya Afzali , längst ned till höger, med kompisarna i bandylaget som blev Afghanistans landslaget. Men deltagandet i VM 2017 ställdes in på grund av alla utvisningshot. "Jag blir upprörd, tänker hur är det möjligt att det här är beslutet som fattas", säger tränaren Thomas Österdahl.. Foto: PrivatZakarya Afzali , längst ned till höger, med kompisarna i bandylaget som blev Afghanistans landslaget. Men deltagandet i VM 2017 ställdes in på grund av alla utvisningshot. "Jag blir upprörd, tänker hur är det möjligt att det här är beslutet som fattas", säger tränaren Thomas Österdahl.. Foto: Privat
Zakarya Afzali , längst ned till höger, med kompisarna i bandylaget som blev Afghanistans landslaget. Men deltagandet i VM 2017 ställdes in på grund av alla utvisningshot. "Jag blir upprörd, tänker hur är det möjligt att det här är beslutet som fattas", säger tränaren Thomas Österdahl..  Foto: Privat
"Jag känner inte Afghanistan, det är ett främmande land för mig ", säger Zakarya Afzaki som hotas av tvångsutvisning inom kort. Foto: Privat"Jag känner inte Afghanistan, det är ett främmande land för mig ", säger Zakarya Afzaki som hotas av tvångsutvisning inom kort. Foto: Privat
"Jag känner inte Afghanistan, det är ett främmande land för mig ", säger Zakarya Afzaki som hotas av tvångsutvisning inom kort. Foto: Privat

Succémålvakten Zakarya tvångsutvisas från Sverige

Publicerad

Zakarya Afzali har gjort succé som bandymålvakt i Karlstad.

Men nu hotar tvångsutvisning till Afghanistan.

Tränaren Thomas Österdahl är kritisk:

– Han har lärt sig svenska, lärt sig leva i samhället i två år, han har ändå etablerat sig här. Och nu ska man slå undan benen på honom igen.

Zakarya Afzali kom som flykting till Sverige hösten 2015.

Han uppgav då att han är född 31 januari 1999 i Afghanistan, och att han flyttade till Iran som litet barn.

Fick avslag i högsta instans

I Afghanistan har han ingenting, men det är dit han nu ska utvisas, efter att ha fått ett tredje avslag från Migrationsverket som bedömer att han inte har tillräckliga skäl för att få stanna i Sverige.

– De säger att jag har inget bevis, inget ID-kort. De kan inte acceptera min information, min berättelse. De tror att jag ljuger. Om allt jag har berättat för dem, vart jag kommer ifrån, varför jag kom till Sverige, varför jag inte kan åka tillbaka till Afghanistan, säger Zakarya Afzali.

Via Turkiet och sedan en lång resa genom Europa hamnade Zakarya i Karlstad. Där fick han bland annat kontakt med Thomas Österdahl som är ledare och tränare i ett projekt med integrationsbandy.

Laget skapades för att ge flyktingungdomar något att göra och hjälpa dem in i samhället.

 

Zakarya, som aldrig stått på ett par skridskor tidigare, tog sig an uppgiften som målvakt - och lärde sig snabbt fånga bollarna. Han har stått i integrationslaget, eller afghanska bandylandslaget som det kommit att bli, och även på träning i division 1-laget Vaik. Enligt tränaren är Zakarya "grym i mål".

– När han kom hit 2015 var han en blyg, försynt kille. Han visste inte vilken fot han skulle stå på, allt var nytt. Men han kom in i vårt gäng här. Han har växt med den här uppgiften, berättar Thomas Österdahl som skrivit till Migrationsverket och även till C-ledaren Annie Lööf som ju krävt att alla tvångsutvisningar till Afghanistan måste pausas med hänsyn till säkerhetsläget.

Han förstår inte varför Sverige ska utvisa en ung kille som är skötsam och har etablerat sig och lärt sig svenska språket bra.

– Hade han begått ett brott, eller gjort något man inte får göra, då hade jag haft större förståelse för det här, säger tränaren.

Blir inlåst i väntan på utvisning

För Zakarya återstår inte mycket hopp. Enligt ett beslut ska han sättas i förvar för att sedan skickas till Kabul i Afghanistan.

– Det är ett land som jag inte känner till. Jag har ingen familj, inga kompisar där. Jag är helt ensam i det landet, säger Zakarya.

Han uppger att han inte vet om hans familj lever, eller om de finns i Afghanistan eller Iran. Enligt Zakarya deporterades han från Iran till Afghanistan i början av 2015.

När han återvände till Iran samma år kunde han inte hitta sin familj, utan beslutade att försöka fly till Europa.

 

Zakaryas berättelse i korthet

Föddes i Afghanistan 31 januari 1999

Flyttade till staden Isfahan i Iran då han var runt fem år gammal.

Blev deporterad från Iran till Afghanistan i början av 2015. Fick jobb hos en familj i Afghanistan men hamnade i en konflikt.

Reste tillbaka till Iran från Afghanistan. Kunde dock inte hitta sin familj.

Åkte från Iran till Turkiet, sen vidare till Sverige. 

 

– Den bedömning som både Migrationsverket och migrationsdomstolen har gjort är att den sökandes berättelse går i strid med den landinformation som vi har om Afghanistan i relation till det han uppgivit. Han har uppgivit motstridiga uppgifter, och har alltså inte kunnat göra sina asylskäl tillförlitliga, säger Alexandra Elias, presskommunikatör på Migrationsverket.

"Inte tillräckliga skäl"

Migrationsverkets beslut överklagades till migrationsdomstolen som gör samma bedömning, alltså att han inte har tillräckliga skäl för att få stanna. Migrationsöverdomstolen beviljade inget prövningstillstånd.

"Domstolen anser att de skäl som han har redogjort för  inte är tillräckliga för att han ska kunna beviljas uppehållstillstånd på grund av skyddsbehov", heter det i migrationsdomstolens beslut.

"Den allmänna säkerhetssituationen i Afghanistan är, även om den är allvarlig, inte sådan att den i sig ger rätt till uppehållstillstånd ... Det som har kommit fram visar inte heller att just Zakaria Afzali löper en allvarlig eller personlig risk att skadas på grund av våld eller i övrigt behöver skydd", skriver domstolen.

Expressen har sökt Zakarya Afzalis advokat för kommentarer.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag