Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Succéförfattaren Mikael Niemis hämnd - en tårta

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Tårtattack. Författaren Bengt Pohjanen fick en tårta med surgrädde daskad i ansiktet av succéförfattaren och tidigare vännen Mikael Niemi.

LULEÅ. Förklädd tryckte succéförfattaren Mikael Niemi en tårta med surgrädde i ansiktet på författaren och filmregissören Bengt Pohjanen.

Tårtattacken var kulmen på ett infekterat ordkrig mellan författarna.

- Jag är chockad, misshandeln var en terrorhandling mot premiärpubliken, säger en skakad Bengt Pohjanen.

I går kväll hade Bengt Pohjanen premiär på sin självbiografiska kortfilm "Fylla moppe" på Folkets hus i Övertorneå. Premiären har föregåtts av ett praktfullt gräl mellan författarna och de tidigare mycket goda vännerna Niemi och Pohjanen. Niemi anser att Pohjanen använt byaskvaller för att svartmåla honom och hans föräldrar i kortfilmen. - Så har han hållit på ända sedan min bok "Populärmusik från Vittula" blev en succé, säger Niemi. Filmen handlar om den 15-åriga Pohjanens självupplevda lidanden i Tornedalen.

Slog till vid premiären Rollfigurens Pohjanen trakasseras av en lärare och polis, som väntar barn tillsammans. Mikael Niemis föräldrar är lärare och polis i Pajala. Det som Niemi reagerat mest över är en scen där filmens Pohjanen pekar på den gravida lärarens mage och säger: "Barnet kommer att bli lika djävligt som sin far." Det ofödda barnet i filmen är enligt Mikael Niemi han själv. I går hämnades Niemi. Tårtattacken skedde direkt efter premiärvisningen när Bengt Pohjanen mottog publikens applåder och tack. Utklädd smög han fram mot Pohjanen.

Smack - mitt i ansiktet! Alla i premiärpubliken som uppgick till drygt hundra personer såg tårtöverfallet. Pohjanens glasögon demolerades och festämningen försvann. - Jag är chockad, det här var en terrorhandling mot barnen i salongen. Flera av dem grät av rädsla.

Utklädd till en häxa Bengt Pohjanen är mycket upprörd och skakad när Expressen pratar med honom. Han säger att han ska skaffa livvakt.

Vad hann du uppfatta? - Det kom fram en sagoliknande häxfigur med hår i ansiktet som förnedrade mig på ett skoningslöst sätt - allt gick igen från barndomen. - Sedan smet han i väg som en råtta.

Ska du polisanmäla honom? - Nej. Mikael Niemi berättar att han köpt en gammal rock, hucklet och lösnäsa och att han höll sig diskret i bakgrunden innan det var dags att svinga tårtan som han hade bakat själv. - Sedan sa jag: "Tack för filmen, Bengt!"

Varför? - Du får ingen analys nu, men du är välkommen till Pajala i morgon då ska jag berätta allt. Grädden var sur. - Gjorde den dagen innan, har nog härsknat något - precis som Pohjanen. Pohjanen säger att barn grät och att du smet i väg som en råtta. Mikael Niemi skrattar länge. - Direkt efteråt tog jag av mig masken och sa vem jag var så att alla skulle veta att det var jag.


Här är fler kända svenskar som har blivit "tårtade":


Mars 2001:  Dåvarande handelsminister Leif Pagrotsky och EU-parlamentarikern Marit Paulsen fick varsin tårta i nacken vid ett EU-möte i Lund. "Obehagligt", sa en skakad Pagrotsky." Men Marit Paulsen blev inte avskräckt. "Jag har varit med om att få värre saker slängda efter mig", sa hon. Syndikalistiska ungdomsförbundet i Lund tog på sig attacken.

April 2001:  Med vårbudgeten i hand promenerade finansminister Bosse Ringholm Drottninggatan fram. Då slog "Stockholms tårtbrigad" till och kastade en hallontårta med gul vaniljkräm mitt i ansiktet på finansministern. Sen fick han ytterligare en tårta i huvudet. "Vissa ungdomar borde uppfostras bättre", sa en upprörd Bosse Ringholm efteråt.

September 2001:  En 16-årig kille från Varberg lyckas ta sig förbi både livvakter och poliser. Sedan tryckte han en tårta i ansiktet på Carl XVI Gustaf som besökte Getteröns fågelstation. Kladdig och röd av sylt i ansikte och på kläderna frågar kungen tårtkastaren: "Hur gick det med dig?" Fyra pojkar åtalades för högmålsbrott och dömdes till böter på 12 200 kronor.

FAKTA

Bengt Pohjanen

Ålder: 58.
Bor: Överkalix.
Yrke: Författare, filmregissör, översättare, lektor och tidigare präst i Svenska kyrkan.
Böcker: Har skrivit 15 romaner, bland annat "Dagning röd" som också blev teater, "Silvertorpeden" och "Lyykeri".
Utmärkelser: Dan Anderssonpristagare.
Övrigt: Har byggt Sirilus, en rysk ortodox kyrka, på sin gård.
Aktuell: Hade premiär i går på sin kortfilm "Fylla moppe" och fick en tårta i ansiktet.


Mikael Niemi

Ålder: 43.
Bor: Pajala.
Yrke: Författare.
Böcker: Slog igenom med succéromanen "Populärmusik från Vittula" som sålts i
650 000 exemplar enbart i Sverige.
Debuterade med diktsamlingen "Näsblod" under högmässan 1988.
Året därpå kom diktsamlingen "Änglar med mausergevär".
Har också skrivit ungdomsböckerna
"Kyrkdjävulen" och "Blodsugarna".
Utmärkelser: Augustpriset, Tidningens Vis litteraturpris och Piratenpriset.
Övrigt: Gillar tornedalsbastu.
Aktuell: Tryckte upp en tårta i ansiktet på Bengt Pohjanen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.