Tårtattack. Författaren Bengt Pohjanen fick en tårta med surgrädde daskad i ansiktet av succéförfattaren och tidigare vännen Mikael Niemi.
Tårtattack. Författaren Bengt Pohjanen fick en tårta med surgrädde daskad i ansiktet av succéförfattaren och tidigare vännen Mikael Niemi.

Succéförfattaren Mikael Niemis hämnd - en tårta

Publicerad
Uppdaterad
LULEÅ. Förklädd tryckte succéförfattaren Mikael Niemi en tårta med surgrädde i ansiktet på författaren och filmregissören Bengt Pohjanen.
Tårtattacken var kulmen på ett infekterat ordkrig mellan författarna.
- Jag är chockad, misshandeln var en terrorhandling mot premiärpubliken, säger en skakad Bengt Pohjanen.
I går kväll hade Bengt Pohjanen premiär på sin självbiografiska kortfilm "Fylla moppe" på Folkets hus i Övertorneå. Premiären har föregåtts av ett praktfullt gräl mellan författarna och de tidigare mycket goda vännerna Niemi och Pohjanen. Niemi anser att Pohjanen använt byaskvaller för att svartmåla honom och hans föräldrar i kortfilmen. - Så har han hållit på ända sedan min bok "Populärmusik från Vittula" blev en succé, säger Niemi. Filmen handlar om den 15-åriga Pohjanens självupplevda lidanden i Tornedalen. Slog till vid premiären Rollfigurens Pohjanen trakasseras av en lärare och polis, som väntar barn tillsammans. Mikael Niemis föräldrar är lärare och polis i Pajala. Det som Niemi reagerat mest över är en scen där filmens Pohjanen pekar på den gravida lärarens mage och säger: "Barnet kommer att bli lika djävligt som sin far." Det ofödda barnet i filmen är enligt Mikael Niemi han själv. I går hämnades Niemi. Tårtattacken skedde direkt efter premiärvisningen när Bengt Pohjanen mottog publikens applåder och tack. Utklädd smög han fram mot Pohjanen. Smack - mitt i ansiktet! Alla i premiärpubliken som uppgick till drygt hundra personer såg tårtöverfallet. Pohjanens glasögon demolerades och festämningen försvann. - Jag är chockad, det här var en terrorhandling mot barnen i salongen. Flera av dem grät av rädsla. Utklädd till en häxa Bengt Pohjanen är mycket upprörd och skakad när Expressen pratar med honom. Han säger att han ska skaffa livvakt. Vad hann du uppfatta? - Det kom fram en sagoliknande häxfigur med hår i ansiktet som förnedrade mig på ett skoningslöst sätt - allt gick igen från barndomen. - Sedan smet han i väg som en råtta. Ska du polisanmäla honom? - Nej. Mikael Niemi berättar att han köpt en gammal rock, hucklet och lösnäsa och att han höll sig diskret i bakgrunden innan det var dags att svinga tårtan som han hade bakat själv. - Sedan sa jag: "Tack för filmen, Bengt!" Varför? - Du får ingen analys nu, men du är välkommen till Pajala i morgon då ska jag berätta allt. Grädden var sur. - Gjorde den dagen innan, har nog härsknat något - precis som Pohjanen. Pohjanen säger att barn grät och att du smet i väg som en råtta. Mikael Niemi skrattar länge. - Direkt efteråt tog jag av mig masken och sa vem jag var så att alla skulle veta att det var jag.

Här är fler kända svenskar som har blivit "tårtade":

Mars 2001: Dåvarande handelsminister Leif Pagrotsky och EU-parlamentarikern Marit Paulsen fick varsin tårta i nacken vid ett EU-möte i Lund. "Obehagligt", sa en skakad Pagrotsky." Men Marit Paulsen blev inte avskräckt. "Jag har varit med om att få värre saker slängda efter mig", sa hon. Syndikalistiska ungdomsförbundet i Lund tog på sig attacken. April 2001: Med vårbudgeten i hand promenerade finansminister Bosse Ringholm Drottninggatan fram. Då slog "Stockholms tårtbrigad" till och kastade en hallontårta med gul vaniljkräm mitt i ansiktet på finansministern. Sen fick han ytterligare en tårta i huvudet. "Vissa ungdomar borde uppfostras bättre", sa en upprörd Bosse Ringholm efteråt. September 2001: En 16-årig kille från Varberg lyckas ta sig förbi både livvakter och poliser. Sedan tryckte han en tårta i ansiktet på Carl XVI Gustaf som besökte Getteröns fågelstation. Kladdig och röd av sylt i ansikte och på kläderna frågar kungen tårtkastaren: "Hur gick det med dig?" Fyra pojkar åtalades för högmålsbrott och dömdes till böter på 12 200 kronor.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag