Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SUCCÉ-SUSHI

Ki Sandholm, Frans Jonsson och Niklas Mesaros driver East West Sushi. Foto: Pierre Bokvist
ÖREBRO. Folket har sagt sitt.
Sveriges bästa sushibar finns i Örebro.
Hemligheten?
- Vi jobbar med hjärtat, förklarar Frans Jonsson, en av delägarna till East West Sushi.
200 restauranger slogs om priset "Folkets Sushibar" under Sushi-SM som avgjordes i Stockholm i helgen.
Och för andra året i rad tog East West från Örebro hem den prestigefyllda titeln.
– Jäkligt hedrande att det är folk från hela landet som röstat. Och extra roligt eftersom vi verkligen jobbar för något vi tror på, säger Frans Jonsson nöjt.
– Och kul att vi kan battla med sushibarer i storstäderna, tycker Niklas Mesaros.

Succé-sushi

Tillsammans med tredje delägaren Ki Sandholm har de gjort succé med den lilla sushibaren på Trädgårdsgatan.
Örebros sushiälskare har sedan länge tagit restaurangen till sina hjärtan, och ryktet sprider sig över landet.
– Folk som är i stan över natten passar på att gå hit. En gång kom det en hel familj som åkt från Västerås bara för att äta här, och så hade vi fullbokat, berättar Frans.
Och vad är hemligheten? – Att vi jobbar med de bästa grejerna, de fräshaste råvarorna. Vi skickar tillbaka varor som vi inte tycker håller måttet. Visst, leverantören blir sur, men vi ställer så höga krav, säger Ki Bergström.

Ingen slump tillåts

East West försöker ligga i framkant, både när det gäller maten och servicen.
– Vi försöker ha kul när vi jobbar, och det tror jag att kunderna märker.
Inget lämnas åt slumpen.
East West importerar en rad japanska ölsorter och exklusiv sake, allt för att erbjuda ett komplett koncept.
Själva sushin är innovativ, lekfull - och lokal.
– Ja, vi använder en hel del hjälmargös. Den är riktigt bra.
Grundtanken är att öst ska möta väst.
Att priserna är lite högre skrämmer inte gästerna.
– Det var en hype med sushi för några år sedan, men idag är folk otroligt matmedvetna och beredda att betala för kvalitet, tror trion.
– Även om det fortfarande finns många som tror att sushi bara är rå fisk, påpekar Frans.

Drömresa

Nyligen gjorde Frans och Ki sin drömresa till Japan där man bland annat besökte sakebryggerier och restauranger i Tokyo, Hiroshima, Kyoto och Wakayama.
– Så färsk fisk som det finns 04.30 på Tokyos fiskmarknad kan vi tyvärr aldrig få.
Med på resan fanns Åke Nordgren, en av världens främsta sakeexperter och grundare till Stockholms-restaurangen Akebono.
– Han öppnade dörrar och såg till att vi kom till restuaranger och platser som vi aldrig hade kunnat besöka utan honom. Vi fick massor av ny inspiration till vår nya meny, berättar Frans som också konstaterar att sushin från East West i lilla Örebro står sig riktigt bra även i Japan.
– Det japanska köket är ganska traditionellt och enkelt och de hämtar faktiskt en hel del inspiration från oss här i Sverige. Vi jobbar mycket med fusion och crossover.

Ni har inga tankar på att expandera efter alla framgångar?
– Jag tror att det viktigt att hålla sig på jorden. Uppenbarligen gör vi någonting bra nu, och då gäller det att inte tappa bort det. Men visst, det är inte omöjligt att vi öppnar fler restauranger i framtiden.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!