Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Succé för kungaparet i finska Lappeenranta

Foto: Jonas Ekströmer
Foto: Jonas Ekströmer
Foto: David Sica
Foto: Jonas Ekströmer
Foto: David Sica
Foto: Timo Korhonen

LAPPEENRANTA.

Jisses, vilken succé!

Här i Lappeenranta vid ryska gränsen i Finland drog kungaparet nu på förmiddagen rekordskaror.

Kungens kommentar?

– Jisses!

Kungen och drottning Silvia inledde nu på förmiddagen sista dagen på statsbesöket i Finland. Efter flera timmars tågresa från Helsingfors kom kungaparet fram till Villmanstrand, eller Lappeenranta på finska.

Det ligger i Södra Karelen, precis vid ryska gränsen, och har 73 000 invånare, varav 2000 härstammar från Ryssland.

Sällan tidigare har så många gett sig ut för att nere vid stationen hälsa ett kungapar välkomna och vår svenske monark trodde knappt sina ögon när tåget i förmiddags rullade in på stationen. Han pekade på alla som hade samlats och viskade flera gånger i örat på Silvia.

Sedan när han kom ut kunde kungen inte hålla sig:

– Så många! För vår skull!

– Jisses, var sedan hans kommentar.

Det är inte första gången Lappeenranta sammankopplas med en svensk drottning. Redan 1649 grundades staden av drottning Kristina av Sverige.

Drottning Silvia, van att mingla och göra statsbesök, uppmärksammade flera av alla de barn som hade samlats vid stationen och tog emot deras blommor och teckningar. Direkt från stationen åkte kungaparet till Lappeenrantas universitet. Där fick kungen och drottningen prov på ungdomars arbeten med lego. I ett speciellt rum visade eleverna upp sina legofigurer som de själva med sin dator hade programmerat till att utföra olika uppdrag.

Vid en arbetsstation fanns en robot som var programmerad att både prata och sjunga. Vilken sång den hade lärt sig blev en stor överraskning för kungaparet. Det visade sig att det var Sveriges nationalsång.

– Oj, sa drottningen. Tittade sedan på kungen och frågade snabbt:

– Ska vi dansa?

Nja, det ville inte kungen. Han var mer upptagen av att lyssna på roboten som sjöng nationalsången för honom och sedan kom kungens spontana kommentar igen:

– Jisses!

Kungen och drottningen är imponerade över vad de har fått se under statsbesöket:

– Hittills har det varit både intressant och lärorikt, menar kungen.

– Det är fantastiskt att se den värme som mött oss. Vi är så glada för detta och bär med oss detta, säger drottning Silvia.

Statsbesöket avslutas i kväll i Lappeenranta med att kungen och drottningen flyger med regeringsplanet hem igen till Stockholm.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!