Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Succé för Busch Thor – stjäl väljare från M

Succé för Ebba Busch Thor och Kristdemokraterna i ny mätning.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor är stor vinnare i SCB:s nya partisympatiundersökning.Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
Ebba Busch Thor tar väljare från Moderaterna och Ulf Kristersson.Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT / TT NYHETSBYRÅN

Allt fler sympatiserar med Kristdemokraterna.

I SCB:s stora partisympatiundersökning har partiet fördubblat sitt stöd jämfört med ett halvår sedan.

Under tisdagen släppte SCB, Statistiska centralbyrån, sin stora partisympatiundersökning som utförts mellan den 29 april till den 28 maj. Jämfört med vanliga opinionsmätningar så avser partisympati inte någon specifik politisk nivå, exempelvis riksdagsval, och ingen hänsyn tas till om man skulle rösta eller inte. 

I mätningen landar stödet för KD på hela 10,5 procent – en fördubbling jämfört med SCB:s senaste mätning i november 2018, då partiet fick 5,2. Enligt undersökningen är stödet störst bland de som är 65 år och äldre.

Väljarna kommer främst från Moderaterna, som gör en statistiskt säkerställd nedgång till 16,9 procent. Det är ett tapp på 3,4 procentenheter sedan mätningen i november. Till skillnad från Kristdemokraterna så är det yngre personer som i större utsträckning sympatiserar med Moderaterna, och enligt SCB är stödet större bland män än kvinnor.

Även Miljöpartiet ökar i stöd – från 4,6 procent i november till 5,4 procent. Fler kvinnor än män uppges sympatisera med partiet. Stödet är även större bland dem som är 64 år och yngre jämfört med dem som är 65 år och äldre, och bland dem med eftergymnasial utbildning.

SCB: Allt fler sympatiserar med KD

För en vecka sedan släppte SCB en annan stor opinionsmätning där väljarna fått svara hur de tänkt rösta om det vore riksdagsval i dag. Även den visade liknande framgångar för KD och ett tapp för M. 

Centerpartiet, som backar i båda mätningarna, har varit noga med att poängtera att mätningen genomförts mellan 29 april och 28 maj – och pekar hellre på partiets framgångar i EU-valet för några veckor sedan.

Enligt tisdagens undersökning från SCB är stödet för Centerpartiet större bland kvinnor än bland män. Stödet är även större bland dem som är 49 år och yngre jämfört med dem som är 50 år och äldre. Partiet har en större andel sympatisörer bland personer födda i Sverige än bland utrikes födda. Stödet uppges även vara större bland personer med eftergymnasial utbildning än bland dem utan eftergymnasial utbildning.

Tapp i senare mätningar

I slutet av EU-valrörelsen publicerade Dagens Nyheter en granskning av hur KD:s Lars Adaktusson genomgående röstat emot abort under sin tid som parlamentariker. Effekten av detta har varit en tillbakagång för partiet i flera senare mätningar, exempelvis i Expressen/Demoskops opinionsmätning som genomfördes mellan 27 maj och 3 juni.

Då backade KD från 11,5 procent till 7,5 på en månad.

– Vi har aldrig sett en större förändring i KD:s stöd mellan två månader, så det här sticker ut. Det motsvarar att mer än ett helt folkparti har ställt sig upp och gått. Räknar man i antal väljare rör det sig om ett tapp på ungefär 260 000 KD-väljare på några veckor, sa Demoskops opinionschef Peter Santesson.

Dubbelt så många män sympatiserar med SD 

Enligt SCB:s undersökning i maj uppger 5,1 procent att de sympatiserar med Liberalerna, jämfört med 5,6 procent i november. Andelen sympatisörer uppges vara större bland dem med eftergymnasial utbildning jämfört med dem som har en kortare utbildning, och störst är stödet bland dem med en längre eftergymnasial utbildning.

Stödet för Socialdemokraterna uppvisar inte heller några större förändringar – från 31 procent i november till 30,3 procent i maj. Fler kvinnor än män sympatiserar med partiet. Stödet uppges även vara större bland äldre jämfört med yngre personer, och partiet har ett större stöd bland utrikes födda än bland inrikes födda. Sett till utbildningsnivå finns det ett större stöd bland dem med förgymnasial utbildning än bland personer med eftergymnasial utbildning.

Vänsterpartiet får i maj ett stöd på 9,2 procent jämfört ed 9,1 procent i november förra året. Stödet är större bland kvinnor, bland personer som är 49 år och yngre, och bland inrikes födda jämfört med utrikes födda. Sett till utbildningsnivå är stödet för partiet större bland dem med eftergymnasial utbildning jämfört med dem med förgymnasial eller gymnasial utbildning.

Enligt SCB:s undersökning landar Sverigedemokraterna på ett stöd på 12,8 procent i maj jämfört med 13 procent i november. Drygt dubbelt så många män som kvinnor uppges sympatisera med partiet. 

Stödet är större bland dem som är 50-64 år jämfört med dem som är yngre och större stöd bland inrikes födda jämfört med utrikes födda. Sett till utbildningsnivå så är stödet för partiet betydligt större bland dem med förgymnasial och gymnasial utbildning än bland dem med eftergymnasial utbildning.

Ökat stöd för EU-medlemsskap

Tisdagens undersökning ställer även frågor om EU- och eurosympatier. 

Jämfört med november 2018 har andelen som uppger att de är för ett medlemskap i EU ökat till 61,9 procent. Andelen som är emot ett EU-medlemskap har däremot minskat till 13,3 procent. 

Enligt undersökningen skulle 19,3 procent rösta ja till euron vid en folkomröstning, jämfört med 66 procent som skulle rösta nej. 14,7 procent uppger att de inte vet hur de skulle rösta. 

Allt fler sympatiserar med KD

Skattning av partisympatier, kvinnor och män, inkl. osäkerhetsmarginal. Maj 2019. November 2018 inom parantes.

Centerpartiet 7,9 (9,6)

Liberalerna 5,1 (5,6)

Moderaterna 16,9 (20,3)

Kristdemokraterna 10,5 (5,2)

Socialdemokraterna 30,3 (31,0)

Vänsterpartiet 9,2 (9,1)

Miljöpartiet 5,4 (4,6)

Sverigedemokraterna 12,8 (13,0)

Övriga 1,9

Så här görs undersökningen

Genom ett slumpmässigt urval blir cirka 9 000 personer utvalda att intervjuas i Partisympatiundersökningen. Urvalet representerar alla personer som är folkbokförda i Sverige och hade varit röstberättigade om det hade varit ett riksdagsval under det aktuella året. Svaren samlas in genom såväl telefonintervjuer som webbenkäter. 

 

Data samlades in under perioden 29 april till 28 maj. 

 

Källa: SCB

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.