Styvsonen berättar om livet med Belkaid

Foto: Lisa Mattisson Exp

Mohamed Aziz Belkaid var barnvakt till deras barn.

Nu kartlägger Säpo terroristens liv.

Kvar står paret med chocken och frågorna – sedan terrormisstänkte Belkaid skjutits ihjäl av belgisk polis.

I fredags byttes lugnt familjeliv i en Stockholmsförort mot chock för den 27-årige småbarnspappan. Då gick det upp för honom och hans fru att hans styvpappa var 35-årige Mohamed Aziz Belkaid – den terrormisstänkte algeriern som sköts till döds av belgisk polis under en razzia i Bryssel i tisdags.

Belgisk polis gick då ut med att Belkaid var inblandad i terrorattacken i Paris i fjol.

– Det kom som en chock. Det känns fortfarande obehagligt. Om man inte kan märka något sådant här på en person som man känner, hur ska man då någonsin kunna märka det?

Kort efter att beskedet nått den 27-årige småbarnsfadern, kom nästa överraskning. Säkerhetspolisen, Säpo, var intresserad av hans information.

– De ville få till ett möte så fort som möjligt, säger han.

Samtidigt ringde telefonen som aldrig förr – flera medier sökte svar på vem den terrormisstänkte mannen egentligen var.

– Jag tror inte att jag får så många samtal ens på ett år, säger småbarnspappan.


"Det kom som en chock", berättar styvsonen.
Foto: Lisa Mattisson Exp

Säpo vill veta mer

På söndagsmorgonen träffade han två utredare på Säpos huvudkontor i Solna. Under en timme fick han svara på frågor om sin styvpappa.

– De ville veta detaljer om hur min mamma träffade honom, vilka han umgicks med och vad han gjorde i Sverige, säger han.

När Expressen möter paret i deras hem har de precis hunnit hämta sig från Säpo-förhöret. I rummet intill leker parets barn och tre katter går ut och in genom altandörren.

– Vi får vara glada att barnen är för små för att förstå, säger frun.

Minnen från kräftskivor, fikastunder och den döda mamman rullas upp när Mohamed Aziz Belkaid kommer på tal. 

– Han är en gåta. Det är svårt att förstå hur han lyckades hålla masken. Det är så obehagligt, han var med och bakade till middagar och var till och med barnvakt till våra barn, säger mannen.


"Kunde vara jättereligiös"

Mohamed Aziz Belkaid gillade att titta på fotboll och följde utländska medier. Han kunde ta sig ett par öl, men höll hårt på bönetider och firade ramadan. Men bättre lärde varken 27-åringen eller hans fru känna honom.

– Ena dagen var han jättereligiös, andra inte. Han var väldigt tillbakadragen och pratade väldigt lite, säger han.

Det var genom mamman, som pratade spanska med Belkaid, som paret fick reda på mer om honom. Mohamed Aziz Belkaid ville att mamman skulle konvertera till islam och att de skulle gifta sig i Algeriet. I stället blev det borgerlig vigsel 2009 i Stockholms stadshus.

– Min mamma tvingade med honom till Arbetsförmedlingen och sa åt honom att lära sig svenska. Men det verkade som att han aldrig riktigt ville, han var inte motiverad.


Mohamed Aziz Belkaid.

Dömdes för flera stölder

Belkaid var utbildad till konditor i Algeriet, men fick aldrig tag i något jobb i Sverige. Han nolltaxerade under åren som han var gift med mamman. Inkomsterna kom i stället från småstölder.

Under 2011 dömdes han till tre månaders fängelse för flera väskstölder. Åren därpå dömdes han för ytterligare stölder, urkundsförfalskning och för att ha gått runt med kniv inne på Ikea Barkarby.

– Det kom inte som någon nyhet att han höll på med sådant. Vi visste ju om att han inte hade någon inkomst, ändå var det fullt i kylen och han kom ofta hem med dyra kläder och ny elektronik, säger frun.

27-åringen och hans fru anade att det var mer som inte stämde med Mohamed Aziz Belkaid. Hans mamma köpt en heltäckande slöja för att överraska Belkaid.

– Men då blev han skitsur – trots att han ville att hon skulle bli mer religiös. Samtidigt blev han arg när mamma gick i baddräkt på badhus. Man visste aldrig vart man hade honom, säger han och fortsätter:

– Jag märkte att mamma hade blåmärken, men när jag frågade sa hon alltid att hon hade gått in i något, säger han.


Här bodde Mohamed Belkaid tillsammans med styvsonens mamma.
Foto: Lisa Mattisson Exp

Försvann plötsligt

En höstdag 2013 var han plötsligt borta. Kvar fanns alla hans ägodelar hemma i mammans lägenhet.

– Han lämnade allt han hade och stängde av sin telefon. Vi hörde aldrig mer från honom och min mamma fick aldrig tag i honom igen. Hon var helt förstörd, säger 27-åringen.

Till slut berättade mamman för 27-åringens fru och syster om hur Mohamed Aziz Belkaid misshandlat henne vid ett flertal tillfällen. Men hon polisanmälde aldrig honom.

– När han försvann, började hon äntligen tänka på att skiljas, men det blev aldrig så, säger frun.

I stället omkom mamman i mars 2014. Kort därefter, i april 2014, dyker Mohamed Aziz Belkaid upp som rekryt hos Islamiska staten i Syrien. Enligt ett formulär som Sky News tagit del av ska han ha anmält sig som frivillig till att bli självmordsbombare och noterats som kunnig i islamisk lag.

"Ett mysterium"

Vad som fick honom att ansluta sig till terrorsekten är höljt i dunkel.  

– För oss är det ett mysterium. Det går bara att spekulera i om min mammas bortgång påverkade honom på något sätt, säger 27-åringen.

Belgisk polis har sedan dess gått ut med att Mohamed Aziz Belkaid misstänks ha gett "logistiskt stöd" till terrorattentaten i Paris. Han ska även ha stoppats i en vägspärr i Österrike – tillsammans med terroristen och en av hjärnorna bakom Paris-attacken Salah Abdeslam.

I tisdags omkom Mohamed Aziz Belkaid när belgiska poliser slog till mot en lägenhet med misstänkta terrorister i Bryssel.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.