Efter att ha begärt ut loggar från sjukhuset kom det fram att pojkvännens styvmamma vid två tillfällen varit inne i hennes journal. "Helt plötsligt visste den här kvinnan och hennes man om saker jag inte berättat för någon", säger den drabbade 21-åringen.Efter att ha begärt ut loggar från sjukhuset kom det fram att pojkvännens styvmamma vid två tillfällen varit inne i hennes journal. "Helt plötsligt visste den här kvinnan och hennes man om saker jag inte berättat för någon", säger den drabbade 21-åringen.

Efter att ha begärt ut loggar från sjukhuset kom det fram att pojkvännens styvmamma vid två tillfällen varit inne i hennes journal. "Helt plötsligt visste den här kvinnan och hennes man om saker jag inte berättat för någon", säger den drabbade 21-åringen.

Karolinska universitetssjukhuset vill inte svara på Expressens frågor om varför sjukhuset nöjde sig med en varning. Foto: Mattias ForsbergKarolinska universitetssjukhuset vill inte svara på Expressens frågor om varför sjukhuset nöjde sig med en varning. Foto: Mattias Forsberg
Karolinska universitetssjukhuset vill inte svara på Expressens frågor om varför sjukhuset nöjde sig med en varning. Foto: Mattias Forsberg

Styvmodern rotade i kvinnans journal

Publicerad

Pojkvännens styvmor tog sig in i den 21-åriga kvinnans patientjournal – och skvallrade för andra om hennes hemliga terapeutsamtal.

Nu har styvmamman dömts för bland annat dataintrång. Men från arbetsplatsen, Karolinska universitetssjukhuset, fick hon bara en varning.

– Helt plötsligt visste den här kvinnan om saker jag inte berättat för någon, säger den drabbade kvinnan.

Det var hemligheter hon absolut inte ville skulle komma ut. Ingen annan än 21-åringens psykoterapeut kände till dem.

Men en dag frågade hennes pojkvän om hemligheterna. Att informationen kommit från pojkvännens föräldrar gjorde inte saken bättre.

– Helt plötsligt visste den här kvinnan och hennes man om saker jag inte berättat för någon, säger den drabbade 21-åringen.

Efter att ha begärt ut loggar från sjukhuset kom det fram att pojkvännens styvmamma vid två tillfällen varit inne i hennes journal, i november 2014.

Styvmamman arbetade då som sekreterare på Karolinska universitetssjukhuset, en tjänst hon ska ha kvar än i dag.

"Bör kunna lita på sjukvården"

För den 21-åriga kvinnan blev det början på en jobbig period. Hon tvingades sjukskriva sig i 16 veckor och fick upprepade panikångestattacker till följd av att informationen kommit ut.

– Jag mår fortfarande dåligt av det här och vill inte att det ska komma ut. Men stora delar av min pojkväns släkt vet om det här nu.

Men för pojkvännens styvmamma slutade det enbart med en varning från arbetsgivaren - i första hand.

– Jag blir väldigt upprörd, för jag tänkte att hon måste förlora jobbet på grund av det här. Det här är något så otroligt personligt och sjukvården bör man kunna lita på, säger 21-åringen.

Locket på från sjukhuset

För drygt en vecka sedan dömdes pojkvännens styvmamma till böter och skadestånd, för dataintrång och brott mot tystnadsplikten.

Expressen har försökt nå ansvariga på det numera skandalomsusade sjukhuset, för att fråga om deras åtgärder och varför sjukhuset nöjde sig med en varning.

Men från sjukhuset är det locket på.

– Vi kan inte ge dig svar på dina frågor. I så fall får vi återkomma längre fram, säger Klas Östman, presschef på Karolinska universitetssjukhuset.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag