Moderatledaren Ulf Kristersson toppar förtroendelistan för andra månaden i rad, i Expressen/Demoskops mätning. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSENModeratledaren Ulf Kristersson toppar förtroendelistan för andra månaden i rad, i Expressen/Demoskops mätning. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Moderatledaren Ulf Kristersson toppar förtroendelistan för andra månaden i rad, i Expressen/Demoskops mätning. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
För Centerledaren Annie Lööf, som hade riktigt hög förtroendesiffror i slutet av förra året, håller nedåttrenden i sig. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNFör Centerledaren Annie Lööf, som hade riktigt hög förtroendesiffror i slutet av förra året, håller nedåttrenden i sig. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
För Centerledaren Annie Lööf, som hade riktigt hög förtroendesiffror i slutet av förra året, håller nedåttrenden i sig. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sämst ser det ut för MP-språkrören Gustav Fridolin och Isabella Lövin. Foto: OLLE SPORRONGSämst ser det ut för MP-språkrören Gustav Fridolin och Isabella Lövin. Foto: OLLE SPORRONG
Sämst ser det ut för MP-språkrören Gustav Fridolin och Isabella Lövin. Foto: OLLE SPORRONG

Styrkebesked för Kristersson igen – ras för Åkesson

Publicerad

Moderatledaren Ulf Kristersson toppar förtroendelistan för andra månaden i rad. 

Samtidigt backar alla partiledare utom MP:s Gustav Fridolin något i Demoskops nya mätning. 

– Vi ser ökade negativa stämningar kring Sveriges utveckling och ekonomin. Jag tror att det färgar det här – man är lite mer negativt inställd till politiken också, säger Peter Santesson, chef för opinionsanalys vid Demoskop.  

Sedan Ulf Kristersson tog över som ledare för Moderaterna i höstas har svenska folkets förtroende för honom ökat kraftigt. 

När Demoskop mätte förtroendet för partiledarna i februari stod det klart att Kristersson hade gått om statsminister Stefan Löfven i toppen – och i den nya marsmätningen behåller Kristersson förstaplatsen. 

36 procent svarar att de har mycket eller ganska stort förtroende för S-ledaren Stefan Löfven. Foto: AXEL ÖBERG

39 procent av de tillfrågade uppger att de har mycket eller ganska stort förtroende för M-ledaren, medan 36 procent svarar detsamma om S-ledaren Stefan Löfven.   

Å andra sidan har förtroendet för Kristersson och alla andra partiledare, utom MP:s språkrör Gustav Fridolin, minskat något. 

– Vi ser ökade negativa stämningar kring Sveriges utveckling och ekonomin. Jag tror att det färgar det här – man är lite mer negativt inställd till politiken också. Men det där kommer och går, säger Peter Santesson, chef för opinionsanalys vid Demoskop. 

– Om det håller i sig kommer det att påverka valrörelsen också. Negativa stämningar brukar vara dåliga stämningar för sittande regering, fortsätter han.  

Mest tappar Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson.Foto: SVEN LINDWALL

 

LÄS MER: Siffrorna visar: Kvinnorna kommer att avgöra valet 

 

Kristersson – en tuff konkurrent 

Mest tappar Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson. Nu svarar 20 procent av alla tillfrågade att de har ganska eller mycket stort förtroende för SD-ledaren, jämfört med 25 procent i februari. 

För Centerledaren Annie Lööf, som hade riktigt hög förtroendesiffror i slutet av förra året, håller nedåttrenden i sig. Hennes förtroendesiffra är 35, jämfört med 38 i februari. 

LÄS MER: K-G Bergström: Annie Lööf tycks ha toppat formen för tidigt 

 

Peter Santesson tycker att nedåtkurvorna för Annie Lööf och Stefan Löfven är mest intressanta. 

– Det tror jag har att göra med en hårdare konkurrens från Ulf Kristersson. Förut var Annie Lööf den stora förtroendestjärnan på allianssidan och Kinberg Batra hade under lång tid problem i mätningarna. Kristersson har etablerat sig tydligt och snabbt, säger Peter Santesson och fortsätter: 

– Så det handlar om en hårdnad konkurrens – både om att uppfattas som alliansledare och att uppfattas som statsministerkandidat, säger han.  

Isabella Lövin har allra sämst förtroende av partiledarna.Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

"Ser bedrövligt ut för MP"

Även om Gustav Fridolin är den enda partiledare vars förtroendesiffra faktiskt är bättre nu än vid förra mätningen – 13 i stället för tolv – är förtroendet för honom och språkrörskollegan Isabella Lövin allra sämst. 

– Det ser bedrövligt ut för dem. Det har funnits stora förhoppningar på Isabella Lövin, som innan hon tillträdde uppfattades som en kandidat med stor potential. Men det har inte flugit hos väljarna, säger Peter Santesson.  

– Miljöpartiet har tagit väldigt mycket stryk i regeringsställning. De har tvingats ansluta sig till en politik som ligger väldigt långt från den de själva skulle vilja föra och det här är pedagogiskt väldigt svårt att förklara för deras väljare. De är besvikna. Partiet har fått offra väldigt mycket för regeringsmakten, fortsätter han.   

 

Ulf Kristersson toppar listan igen

Ulf Kristersson (M): 39 (-1)

Stefan Löfven (S): 36 (-3)

Annie Lööf (C): 35 (-3)

Jan Björklund (L): 27 (-1)

Jonas Sjöstedt (V): 24 (-3)

Jimmie Åkesson (SD): 20 (-5)

Ebba Busch Thor (KD): 14 (-3)

Gustav Fridolin (MP) 13 (+1) 

Isabella Lövin (MP): 12 (-4) 

 

(siffrorna i procent)

 

Målgrupp: Den röstberättigade allmänheten.

Fråga: ”Hur stort förtroende har du för…?”

Undersökningsperiod: 5 - 12 mars 2018.

Metod och urval: Demoskops slumpmässigt telefonrekryterade webbpanel.

Antal genomförda intervjuer: 1 155 intervjuer.

Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder och parti i senaste val.

Beställare: Expressen.

Mätinstitut: Demoskop.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


öda

Till Expressens startsida

Mest läst i dag