Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Styrkebesked för Kristersson igen – ras för Åkesson

Moderatledaren Ulf Kristersson toppar förtroendelistan för andra månaden i rad, i Expressen/Demoskops mätning. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
För Centerledaren Annie Lööf, som hade riktigt hög förtroendesiffror i slutet av förra året, håller nedåttrenden i sig. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sämst ser det ut för MP-språkrören Gustav Fridolin och Isabella Lövin. Foto: OLLE SPORRONG

Moderatledaren Ulf Kristersson toppar förtroendelistan för andra månaden i rad. 

Samtidigt backar alla partiledare utom MP:s Gustav Fridolin något i Demoskops nya mätning. 

– Vi ser ökade negativa stämningar kring Sveriges utveckling och ekonomin. Jag tror att det färgar det här – man är lite mer negativt inställd till politiken också, säger Peter Santesson, chef för opinionsanalys vid Demoskop.  

Sedan Ulf Kristersson tog över som ledare för Moderaterna i höstas har svenska folkets förtroende för honom ökat kraftigt. 

När Demoskop mätte förtroendet för partiledarna i februari stod det klart att Kristersson hade gått om statsminister Stefan Löfven i toppen – och i den nya marsmätningen behåller Kristersson förstaplatsen. 

36 procent svarar att de har mycket eller ganska stort förtroende för S-ledaren Stefan Löfven. Foto: AXEL ÖBERG

39 procent av de tillfrågade uppger att de har mycket eller ganska stort förtroende för M-ledaren, medan 36 procent svarar detsamma om S-ledaren Stefan Löfven.   

Å andra sidan har förtroendet för Kristersson och alla andra partiledare, utom MP:s språkrör Gustav Fridolin, minskat något. 

– Vi ser ökade negativa stämningar kring Sveriges utveckling och ekonomin. Jag tror att det färgar det här – man är lite mer negativt inställd till politiken också. Men det där kommer och går, säger Peter Santesson, chef för opinionsanalys vid Demoskop. 

– Om det håller i sig kommer det att påverka valrörelsen också. Negativa stämningar brukar vara dåliga stämningar för sittande regering, fortsätter han.  

Mest tappar Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson. Foto: SVEN LINDWALL

 

LÄS MER: Siffrorna visar: Kvinnorna kommer att avgöra valet 

 

Kristersson – en tuff konkurrent 

Mest tappar Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson. Nu svarar 20 procent av alla tillfrågade att de har ganska eller mycket stort förtroende för SD-ledaren, jämfört med 25 procent i februari. 

För Centerledaren Annie Lööf, som hade riktigt hög förtroendesiffror i slutet av förra året, håller nedåttrenden i sig. Hennes förtroendesiffra är 35, jämfört med 38 i februari. 

LÄS MER: K-G Bergström: Annie Lööf tycks ha toppat formen för tidigt 

 

Peter Santesson tycker att nedåtkurvorna för Annie Lööf och Stefan Löfven är mest intressanta. 

– Det tror jag har att göra med en hårdare konkurrens från Ulf Kristersson. Förut var Annie Lööf den stora förtroendestjärnan på allianssidan och Kinberg Batra hade under lång tid problem i mätningarna. Kristersson har etablerat sig tydligt och snabbt, säger Peter Santesson och fortsätter: 

– Så det handlar om en hårdnad konkurrens – både om att uppfattas som alliansledare och att uppfattas som statsministerkandidat, säger han.  

Isabella Lövin har allra sämst förtroende av partiledarna. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

"Ser bedrövligt ut för MP"

Även om Gustav Fridolin är den enda partiledare vars förtroendesiffra faktiskt är bättre nu än vid förra mätningen – 13 i stället för tolv – är förtroendet för honom och språkrörskollegan Isabella Lövin allra sämst. 

– Det ser bedrövligt ut för dem. Det har funnits stora förhoppningar på Isabella Lövin, som innan hon tillträdde uppfattades som en kandidat med stor potential. Men det har inte flugit hos väljarna, säger Peter Santesson.  

– Miljöpartiet har tagit väldigt mycket stryk i regeringsställning. De har tvingats ansluta sig till en politik som ligger väldigt långt från den de själva skulle vilja föra och det här är pedagogiskt väldigt svårt att förklara för deras väljare. De är besvikna. Partiet har fått offra väldigt mycket för regeringsmakten, fortsätter han.   

 

Ulf Kristersson toppar listan igen

Ulf Kristersson (M): 39 (-1)

Stefan Löfven (S): 36 (-3)

Annie Lööf (C): 35 (-3)

Jan Björklund (L): 27 (-1)

Jonas Sjöstedt (V): 24 (-3)

Jimmie Åkesson (SD): 20 (-5)

Ebba Busch Thor (KD): 14 (-3)

Gustav Fridolin (MP) 13 (+1) 

Isabella Lövin (MP): 12 (-4) 

 

(siffrorna i procent)

 

Målgrupp: Den röstberättigade allmänheten.

Fråga: ”Hur stort förtroende har du för…?”

Undersökningsperiod: 5 - 12 mars 2018.

Metod och urval: Demoskops slumpmässigt telefonrekryterade webbpanel.

Antal genomförda intervjuer: 1 155 intervjuer.

Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder och parti i senaste val.

Beställare: Expressen.

Mätinstitut: Demoskop.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!