Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Styrelseordförandens svar efter kritiken

En programledare på Sverige Radio har tvingats lämna efter anklagelser om sexuella trakasserier och olämpligt uppträdande mot kolleger.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Medarbetare på SR har varit kritiska till hanteringen av SR-programledaren – som anklagas för sexuella trakasserier. 

Sveriges radios styrelseordförande John Brattmyhr försvarar företagsledningen agerande. 

– Vad vi kan bedöma i styrelsen så har Sveriges Radio följt alla regler och policyer, säger han. 

Expressen avslöjade för en vecka sedan att en folkkär programledare på Sveriges Radio utreddes för anklagelser om sexuella trakasserier och olämpligt uppträdande mot kolleger. 

I torsdags meddelade SR att internutredningen var klar. Enligt uppgifter till Expressen tvingas SR-programledaren lämna programmet. 

Flera SR-anställda har riktat kritik mot SR för att programledaren kunnat fortsätta med sitt beteende under så lång tid. Den närmaste redaktionsledningen ska ha fått kännedom om hur profilen närmat sig en medarbetare på ett sexuellt sätt redan i början av året, men uppgifterna togs aldrig vidare till personalavdelningen.

Styrelseordförande: "Följt alla regler"

Sveriges Radios styrelse följer nu SR-ledningens arbete med programledaren. 

– Styrelsen har informerats om det här, men det hanteras operativt utav företagsledningen, säger John Brattmyhr, styrelseordförande Sveriges Radio. 

John Brattmyhr, styrelseordförande Sveriges Radio.

John Brattmyhr har förtroende för företagsledningen och menar att hanteringen skett i enlighet med Sveriges Radios riktlinjer. 

– Vad vi kan bedöma i styrelsen så har Sveriges Radio följt alla regler och policyer. 

Vad händer nu med programledaren? 

– Det är ingenting jag vill kommentera. 


LÄS MER: SR-profilen tvingas lämna programmet


Säger att medarbetaren är sjukskriven

Medarbetare på redaktionen har under den senaste tiden mått så dåligt att utsändningen av programmet flyttats till andra redaktioner i landet. Samtidigt måste SR-medarbetare i kontakt med lyssnare påstå att programledaren är sjukskriven och att det är oklart när hon kan vara tillbaka och sända programmet.

Är det rimligt att medarbetare på SR utåt ska berätta att programledaren är sjukskriven, när de vet om orsaken till att programledaren inte får fortsätta med programmet? 

– Det är det. Det är viktigt utifrån att bevara medarbetares integritet, säger John Brattmyhr. 

Men blir det inte trovärdighetsfråga för Sveriges Radio, när medarbetare får kommunicera något som inte stämmer överens med det de vet? 

– Vi har valt den här vägen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.