Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Styrelse tog lägenheter från behövande kvinnor

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Stiftelsen Anna Johansson-Visborgs hyreslägenheter i Stockholm skulle gå till ensamstående behövande kvinnor.

I stället bebos många av dem av facktoppar, politiker, styrelseledamöter och deras barn.

Stiftelsen och dess styrelse, vars huvudman är Livsmedelsarbetareförbundets avdelning 4, har i stor utsträckning delat ut lägenheterna till sig själva, uppger Dagens Nyheter. Flera gamla och nya styrelsemedlemmar och deras barn bor i husen, i stora lägenheter på attraktiva adresser på Söder och Kungsholmen. De ansvariga förklarar att det varit svårt att fördela lägenheterna till behövande. Samtidigt har bostadskön till stiftelsens lägenheter stängts eftersom den enligt en styrelsemedlem "hade så många sökande". En tidigare styrelsemedlem, med en taxerad inkomst på 415 000 kronor, som har fördelat fyra lägenheter till sig och sina barn säger till DN: - Allt har gått rätt till. Vi har varit behövande. Vi hade inte mycket pengar. En annan med 320 000 kronor i taxerad inkomst förra året, har just flyttat in i en fyra i innerstan med sin son. Hon ser sig också som behövande eftersom villan just sålts efter en skilsmässa och bodelningen ännu inte är klar. - Jag kunde ha tänkt mig en mindre lägenhet, men det fanns inte. - Dessutom har jag fyra katter, förklarar hon. Anna Johansson-Viborg bildade stiftelsen i mitten på 1950-talet. Hennes önskan var att se drygt 420 hyreslägenheterna främst skulle gå till arbeterskor med begränsade inkomster. Länsstyrelsen som är tillsynsmyndighet för stiftelsen har begärt att verksamheten ska styras upp och årliga rapporter lämnas.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.