Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stylestjärnan på Åkessons SD-fest

Se Stylestjärnan Tommy Ekman uppträdda på SD:s festival i Sölvesborg.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: ALEX LJUNGDAHL

SÖLVESBORG. Här är den hemliga artisten på Sverigedemokraternas festival i partiledaren Jimmie Åkessons hemstad Sölvesborg. 

80-talsstjärnan Tommy Ekman från popgruppen Freestyle och Style delade på lördagskvällen scen med partiledaren Jimmie Åkesson. 

Enligt uppgifter till Expressen har partiet hyrt in artister för 300 000 kronor. 

Efter partiledaren Jimmie Åkessons traditionsenliga sommartal i hemstaden Sölvesborg samlades SD-sympatisörerna på lördagskvällöen i partiets stora öltält för att lyssna på inhyrda artister.  

Den största inhyrda stjärnan var 80-talsstjärnan Tommy Ekman som sjungit i både Style och Freestyle. 

Strax efter klockan 20 klev han upp på SD-scenen på Slottsudden i Sölvesborg. 

Han inledde med Freestyle-hitarna ”Fantasi” och ”Ögon som glittrar” och fortsatte med låtar som ”Dover Calais” och ”Vill ha dig”. 

Efter spelningen mötte Expressen Tommy Ekman utanför öltältet på festivalområdet.

– Det var glada människor – och kul, konstaterar han. 

För en del artister kan det vara kontroversiellt att spela på en festival som arrangeras av ett politiskt parti. Vad tänker du om det?

– Jag är artist och glädjespridare och det här är mitt jobb. Så länge det är folkvalda som sitter i riksdagen ser jag inga problem med det. 

För tre år sedan kunde Expressen avslöja att musikern Peter Jezewski, känd från rockgruppen The Boppers, hyrts in av partiet för att spela och sjunga på samma festival. 

– Jag sympatiserar med stora delar av det de står för, förklarade han då.

Foto: ALEX LJUNGDAHL

SD-spelningen kostade Bopperssångaren 500 000 kronor

Men SD-spelningen fick stora konsekvenser för Jezewski när arrangörer plötsligt avbokade honom. 

– Jag förlorade en halv miljon kronor på det. Men det som tar hårdast är att de ger sig på mina demokratiska rättigheter. Nu vill jag varna alla artistkollegor: Berätta inte var ni står politiskt, sa han en tid senare

Tommy Ekman är inte den enda artisten på Sverigedemokraternas scen i år. Under lördagskvällen uppträder också det nationalistiska ”vikingarockbandet” Ultima Thule och Jimmie Åkessons eget band, Bedårande barn.

Ett antal programpunkter under eftermiddagen och kvällen bestod även av hyllningar till välkända artister, såsom Magnus Uggla, Gyllene Tider och Elvis Presley. 

Enligt uppgifter till Expressen har Sverigedemokraterna i år spenderat cirka 300 000 kronor på att hyra in artister. Den totala budgeten för sommarfestivalen beräknas till cirka en miljon kronor. 

I samband med Jimmie Åkessons sommartal på lördagseftermiddagen gjorde den lokala M-toppen Paul Andersson gemensam sak med kommunstyrelsens ordförande Louise Erixon (SD). 


Jimmie Åkesson: ”Hur kunde Ebba äta köttbullar och potatismos med mig?”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.