Styckmordet på Björn, 46, på väg att lösas

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Björn Habolin mördades för nio år sedan - nu kan fallet vara på väg att lösas.
Foto: Jan Düsing

Det nio år gamla styckmordet på Björn Habolin, 46, kan vara på väg mot en lösning – efter ett mycket konkret tips till TV3:s "Efterlyst".

- Tipset innehåller uppgifter kring personer på Södermalm i en hemlös miljö, säger polisens utredare Christin Portnoff-Nordström till Expressen.

När TV3:s "Efterlyst" tog upp det gåtfulla fallet med styckmördade Björn Habolin i sitt program för två veckor sedan fick man in flera tips. Ett av dem bedöms vara högintressant för den fortsatta utredningen, enligt Christin Portnoff-Nordström, inspektör på Citypolisens våldsgrupp i Stockholm:

- Det kan vara så att vi har en öppning nu. Nu kontrollerar vi och spårar det här för fullt.

Genombrott

Utredningen om mordet på Björn Habolin bedrivs av Citypolisens våldsrotel. Nu har anhöriga underrättats om att utredarna kan ha kommit fram till ett genombrott.

- Jag har pratat med anhöriga att vi har fått in ett bra, intressant tips, att det innehåller personer på Södermalm och i miljön bland hemlösa, säger Christin Portnoff-Nordström.

I kväll i TV3, med början klockan 21, fortsätter "Efterlyst" sin rapportering om styckmordet. Samtidigt vädjar man om att få in fler tips.

Är mördaren, enligt tipset, fortfarande i livet?

- Det vet jag inte, säger Christin Portnoff-Nordström. Det är det här vi håller på att kontrollera upp för fullt.

Har ni fått in ett tänkbart namn på mördaren?

- Det vill jag inte kommentera. Jag vill inte gå in exakt på vad tipset innehåller.

Det var den 30 mars 2005 som ett välförpackat paket uppmärksammades på isen under Centralbron vid Slussen i centrala Stockholm. I paketet låg flera delar från en styckad människa – bland annat huvudet.

Ytterligare likdelar

Polisen trodde i ett första läge att det rörde sig om en kvinna, men efter bara några dagars utredningsarbete stod det klart att det var en man.

Den 10 april samma år gjordes nästa makabra fynd i en väl tillsluten sportbag i vattnet vid Danvikstull. I väskan fanns ytterligare likdelar. Enligt experter hade styckningen utförts mycket professionellt – och med hjälp av tandkort kunde polisen till slut fastställa att den döde var 46-årige Björn Habolin, som i perioder bodde på Högbergsgatan på Södermalm i Stockholm.

Andra omskrivna styckmord

På kvällen den 12 november 2010 kom nödsamtalet från Isakin Jonssons bostad i Skara. Han berättade att han dödat och styckat flickvännen, fembarnsmamman Helle Christensen. Han erkände också att mordet hade kannibalistiska inslag. Isakin Jonasson dömdes till sluten rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Han sitter sedan dess inlåst på Karsuddens sjukhus utanför Katrineholm i Södermanland.

Natten mot den 8 september 2010 försvann Christian Larsson, 26, från Bollnäs mystiskt. Samma natt fick polisen in information om att han hade mördats. Först flera veckor senare hittades de första delarna av hans styckade kropp på olika platser i Alfta och i sjön Lillnien nära gränsen till Hudiksvall. Enligt polisens misstankar var motivet till mordet ouppklarade affärer. Tre unga män dömdes senare till långa fängelsestraff för mordet.

Den 7 mars förra året, efter drygt sju år i fängelse, släpptes Holger Algdal, 64, på fri fot efter en morddom. Den 26 juni samma år anmälde en släkting till polisen att han var försvunnen. Den 7 september hittade två fritidsdykare ett mystiskt paket med kroppsdelar som dumpats från en båt i havet utanför Saltö i norra Bohuslän. Den 18 september 2013 kom beskedet: kroppsdelarna visade sig vara delar av Holger Algdal, som styckmördats. Fallet är ännu olöst.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.