Styckmördaren Jonna Henningsson, 27, väntade besök i Hinsebergsfängelset – men det stoppades. Foto: Roger VikströmStyckmördaren Jonna Henningsson, 27, väntade besök i Hinsebergsfängelset – men det stoppades. Foto: Roger Vikström
Styckmördaren Jonna Henningsson, 27, väntade besök i Hinsebergsfängelset – men det stoppades. Foto: Roger Vikström
Det var några dagar före midsommarafton 2014 som Jonna Henningsson, svårt plågad av svartsjuka, satte sin lömska mordplan i verket. Dessförinnan hade hennes tidigare pojkvän lämnat henne för en annan kvinna. Foto: Anna-Karin NilssonDet var några dagar före midsommarafton 2014 som Jonna Henningsson, svårt plågad av svartsjuka, satte sin lömska mordplan i verket. Dessförinnan hade hennes tidigare pojkvän lämnat henne för en annan kvinna. Foto: Anna-Karin Nilsson
Det var några dagar före midsommarafton 2014 som Jonna Henningsson, svårt plågad av svartsjuka, satte sin lömska mordplan i verket. Dessförinnan hade hennes tidigare pojkvän lämnat henne för en annan kvinna.  Foto: Anna-Karin Nilsson

Styckmördaren Jonnas besök stoppades

Publicerad

Styckmördaren Jonna Henningsson, 27, väntade besök i Hinsebergsfängelset.

Men efter att Kriminalvårdens knarkhund gjort markeringar på vännen, drogs både besöket och besökstillståndet tillbaka.

Då tog den livstidsdömda kvinnan strid för att få beslutet upphävt – en strid hon nu har förlorat.

– Vi kommenterar inte enskilda fall överhuvudtaget, säger Viveca Hilberts, tillförordnad presschef vid Kriminalvården.

Jonna Henningsson, eller hästtjejen som hon kallades, är dömd till livstids fängelse i hovrätten för ett uppmärksammat svartsjukemord på en 22-årig kvinna i staden Askersund sommaren 2014.

I april året därpå började hon avtjäna livstidsstraffet i det ökända Hinsebergsfängelset – bland Sveriges farligaste kvinnor.

Under tiden bakom galler och taggtråd har Jonna Henningsson beviljats tillstånd för att ta emot besök. Men nu har ett av dem dragits in – av säkerhetsskäl. Detta sedan en knarkhund gjorde markeringar på en manlig besökare vid ankomst till anstalten.

Jonna Henningsson överklagade anstaltens beslut till Kriminalvården centralt – men utan framgång.

Då vände hon sig i striden till förvaltningsrätten.

I sitt överklagande ifrågasatte hästtjejen den markering hunden gjorde på besökaren, då samma hund även markerat på en annan fängelsebesökare under samma dag.

Jonna Henningsson, dömd för styckmordet i Askersund.Foto: Polisen

"Föreligger en risk för överlämnande av narkotika"

Mycket tydde på, enligt Jonna Henningsson, att hunden "felmarkerat". Hon menade också att anstalten inte hade informerat hennes besökare om möjligheten att invänta polis för att kunna lämna urinprov och låta sig visiteras på sjukhus.

Hon framförde också att den aktuella hunden gjort felaktiga markeringar på två intagna, som efter urinprov och en grundlig visitation friats från alla misstankar.

Men det räckte inte för förvaltningsrätten.

I sin dom skriver de att Kriminalvården "haft grund för att återkalla besökstillståndet":

Förvaltningsrätten menar att det "föreligger en risk för överlämnande av narkotika eller annat beroendeframkallande medel vilket både kan äventyra säkerheten på anstalten och motverka Jonna Henningsson anpassning till samhället."

Kriminalvårdschefen: "Sällan problem uppstår"

Den 2 januari i år kom det slutgiltiga dråpslaget från Kriminalvården, där besökaren helt stoppas från att träffa Jonna Henningsson i fängelset:

"Okontrollerbara besök av "NN" kan äventyra säkerheten, motverka den intagnes anpassning i samhället eller på annat sätt kan vara till skada för den intagne eller någon annan", står det bland annat i beslutet.

Kriminalvården kommenterar inte fallet.

– Vi kommenterar inte enskilda fall överhuvudtaget, säger Viveca Hilberts, tillförordnad presschef vid Kriminalvården.

Jacques Mwepu, kriminalvårdschef vid anstalten Hinseberg, säger att om det uppstår problem vid anstaltsbesök är hållningen:

Besökaren ska avvisas.

Är det ofta problem vid besök, att knarkhundar markerar?

– Nej, det är sällan problem uppstår vid kontroll i samband med besök från anhöriga, säger Jacques Mwepu.

Hur ofta avslås ansökningar om besökstillstånd?

– Jag har inget klart svar på denna fråga då bedömningen görs i varje enskilt fall. Dessa beslut är inte föremål för statistisk uppföljning.

Utdelade flera hammarslag

Det var några dagar före midsommarafton 2014 som Jonna Henningsson, svårt plågad av svartsjuka, satte sin mordplan i verket. Dessförinnan hade hennes tidigare pojkvän lämnat henne för en annan kvinna.

Hästtjejen googlade "lite tips inför ett mord", "vad är bästa sättet att döda någon", ”bära ett lik” och "hyra en hitman". Hon kartlade även i detalj var paret befann sig.

På morgonen den 18 juni begav hon sig till ett flerfamiljshus i Askersund, där hon tagit reda på att den förre pojkvännen och hans nya kärlek, en 22-årig kvinna befann sig.

Jonna Henningsson var beväpnad med hammare, kniv och injektionssprutor som var preparerade med sömnhormoner. Hon smög in i trapphuset och överföll den 22-åriga kvinnan när hon kom ut från lägenheten.

Jonna: "Postar din nyckel"

Efter mordet, med dubbla knivar, styckade hon kroppen i badrummet och delarna i ett populärt strövområde i Kumatrakten.

Men innan hon lämnade lägenheten, skrev hon en sista hälsning, ett handskrivet brev till expojkvännen. Hon placerade det synligt – på en byrå i hallen:

"Hej, med tanke på din tystnad mot mig så förstår jag att du inte valt mig, så tänkte åka hit och hämta alla mina saker. " // "Kul att du redan gått vidare... "/ "Postar din nyckel och har tagit allt som kan tänkas påminna om mig."

Hon avslutade med att skriva: "Sköt om dig, kommer alltid att älska dig, "NN". Kram från din "NN"."

 

Expressen.se rättar: I en tidigare version av artikeln framstod det som att mordet ägde rum på gården i Julsta där Jonna Henningsson bodde. Det är fel – mordplatsen var i stället ett flerfamiljshus i Askersund.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag