Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sturgeon kräver ny omröstning om självständigt Skottland

Skottlands försteminister Nicola Sturgeon.Foto: ANDREW MILLIGAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Boris Johnson.Foto: FRANK AUGSTEIN / AP TT NYHETSBYRÅN

Skottlands försteminister Nicola Sturgeon kräver en ny folkomröstning om självständighet.

Skottland röstade mot självständighet så sent som 2014, men Sturgeon hävdar att brexit bokstavligen förändrat hur landet ligger.

Hon har i dag lämnat in ett 38 sidor långt dokument till Boris Johnson, där hon ber om en ny omröstning, men hon är långt ifrån hoppfull.

– Jag väntar mig ett blankt nej, säger Nicola Sturgeon till The Guardian.

Skottland röstade nej till självständighet så sent som för fem år sen, med 55 procent mot 44 procent.

Folkomröstningen beskrevs då som något som skulle ske ”en gång per generation”, men ända sedan brexitvotumet år 2016 har Nicola Sturgeon velat ge skottarna en andra chans.

Skottland röstade överväldigande för att stanna i EU, och Sturgeon, som leder landets decentraliserade riksdag, argumenterar därför att utfallet i dag skulle bli annorlunda. 

”Väntar mig ett blankt nej”

Nicola Sturgeon har i dag skrivit till premiärminister Boris Johnson och lagt fram ”ett tydligt demokratiskt argument” för en omröstning.

Hon säger att Skotska Nationalistpartiets framgångar i valet, då de vann 47 av Skottlands 59 valkretsar, visar på att hon har stöd hos folket.

– Det är upp till premiärministern att försvara varför han tycker att Storbritannien inte är en frivillig union av jämställda länder, säger Nicola Sturgeon till The Guardian.

– Det är upp till honom att förklara varför han inte anser att folk i Skottland har rätt att bestämma själva.

Boris Johnson har tidigare avfärdat iden om en ny självständighetsomröstning i Skottland.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.