Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stureplansmördaren får inte straffet kortat

Stureplansmördaren Tommy Zethraeus dödade fyra personer 1994. Foto: / PRIVAT
Ett bråk med krogvakterna slutade med en hämnd där 21 personer skadades och fyra miste livet den fruktansvärda kvällen på Sturecompagniet i Stockholm den 4 december 1994. Foto: Ulf Berglund / EXP

Stureplansmördaren Tommy Zethraeus kommer inte att få livstidsstraffet kortat.

Det fastslår Högsta domstolen.

Tommy Zethraeus, som den 4 december 1994 sköt ihjäl fyra personer och skadade ytterligare 21 med ett automatvapen vid entrén till Stockholmskrogen Sturecompagniet, kommer fortsatt att vara dömd till livstid.

Zethraeus, som numera heter Eriksson i efternamn, har överklagat Göta Hovrätts dom från i augusti förra året till Högsta domstolen.

HD nekar Zethraeus prövningstillstånd

Men HD meddelar inte prövningstillstånd. Hovrättens avgörande står därmed fast.

Det var i april 2016 som Örebro tingsrätt beslutade att hans livstidsstraff skulle tidsbestämmas till 36 år, med villkorlig frigivning 2018. Men Göta Hovrätt rev upp domen och skrev att Tommy Zethraeus har uppvisat en positiv utveckling, men bedömde ändå att risken för återfall i allvarlig brottslighet är så stor att tidsbestämt straff i nuläget inte är aktuellt.

Därför prövas inte fallet av HD

Zethraeus överklagade till Högsta domstolen som alltså inte ger honom ett prövningstillstånd. Prövningstillstånd får meddelas om det är av vikt för ledning av rättstillämpningen att överklagandet prövas av Högsta domstolen.

Bakgrunden till massakern vid Stureplan 1994 var att Tommy Zethraeus och medgärningsmannen Guillermo Marquez Jara nekades inträde på krogen. Då åkte de hem och hämtade ett automatvapen. En manlig dörrvakt och tre kvinnliga restauranggäster sköts ihjäl och flera personer skadades.

Guillermo Marquez Jara dömdes till sex års fängelse för bland annat medhjälp till ett mord och frigavs 2000. Ytterligare två personer dömdes för dådet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!