Stureplansmördaren Tommy Zethraeus dödade fyra personer 1994. Foto: / PRIVATStureplansmördaren Tommy Zethraeus dödade fyra personer 1994. Foto: / PRIVAT
Stureplansmördaren Tommy Zethraeus dödade fyra personer 1994. Foto: / PRIVAT
Ett bråk med krogvakterna slutade med en hämnd där 21 personer skadades och fyra miste livet den fruktansvärda kvällen på Sturecompagniet i Stockholm den 4 december 1994. Foto: Ulf Berglund / EXPEtt bråk med krogvakterna slutade med en hämnd där 21 personer skadades och fyra miste livet den fruktansvärda kvällen på Sturecompagniet i Stockholm den 4 december 1994. Foto: Ulf Berglund / EXP
Ett bråk med krogvakterna slutade med en hämnd där 21 personer skadades och fyra miste livet den fruktansvärda kvällen på Sturecompagniet i Stockholm den 4 december 1994. Foto: Ulf Berglund / EXP

Stureplansmördaren får inte straffet kortat

Publicerad

Stureplansmördaren Tommy Zethraeus kommer inte att få livstidsstraffet kortat.

Det fastslår Högsta domstolen.

Tommy Zethraeus, som den 4 december 1994 sköt ihjäl fyra personer och skadade ytterligare 21 med ett automatvapen vid entrén till Stockholmskrogen Sturecompagniet, kommer fortsatt att vara dömd till livstid.

Zethraeus, som numera heter Eriksson i efternamn, har överklagat Göta Hovrätts dom från i augusti förra året till Högsta domstolen.

HD nekar Zethraeus prövningstillstånd

Men HD meddelar inte prövningstillstånd. Hovrättens avgörande står därmed fast.

Det var i april 2016 som Örebro tingsrätt beslutade att hans livstidsstraff skulle tidsbestämmas till 36 år, med villkorlig frigivning 2018. Men Göta Hovrätt rev upp domen och skrev att Tommy Zethraeus har uppvisat en positiv utveckling, men bedömde ändå att risken för återfall i allvarlig brottslighet är så stor att tidsbestämt straff i nuläget inte är aktuellt.

Därför prövas inte fallet av HD

Zethraeus överklagade till Högsta domstolen som alltså inte ger honom ett prövningstillstånd. Prövningstillstånd får meddelas om det är av vikt för ledning av rättstillämpningen att överklagandet prövas av Högsta domstolen.

Bakgrunden till massakern vid Stureplan 1994 var att Tommy Zethraeus och medgärningsmannen Guillermo Marquez Jara nekades inträde på krogen. Då åkte de hem och hämtade ett automatvapen. En manlig dörrvakt och tre kvinnliga restauranggäster sköts ihjäl och flera personer skadades.

Guillermo Marquez Jara dömdes till sex års fängelse för bland annat medhjälp till ett mord och frigavs 2000. Ytterligare två personer dömdes för dådet.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag