Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sture Bergwalls strid med läkarna

Sture Bergwall kan bli frikänd.

Under onsdagen kan Sture Bergwall - tidigare Thomas Quick - bli helt frikänd.

Trots det fortsätter hans kamp för att bli fri från sjukhuset i Säter, Dalarna.

Läkarna där anser honom fortfarande vara farlig - och beroende av fortsatt vård.

– Jag är helt säker på att han kommer att få vandra ut från Säter, frågan är bara hur lång tid det tar, säger Bergwalls advokat Thomas Olsson till Expressen.se.

I maj friades Sture Bergwall, som tidigare kallade sig Thomas Quick, från det sjunde av de mord han dömts för, och i morgon väntar besked om det åttonde och sista.

Då beslutar åklagaren om åtalet kan läggas ner, eller om det krävs en ny rättegång. Det sista åtalet gäller mordet på Charles Zelmanovits som försvann i Piteå 1976, om det läggs ner fattar tingsrätten det formella beslutet om en friande dom.

– Om åklagaren inte lägger ner det utan väljer att ha en ny rättegång kommer det att bli en parodi på rättvisa och då kommer han ändå att frias, säger Thomas Olsson.

Har suttit på Säter sedan 90-talet

Om åtalet läggs ner kan kampen för att få ut Sture Bergwall från Säter börja på allvar.

Han har suttit på Säter sedan början på 90-talet efter att ha dömts till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning efter ett rån. Något år senare är Sture Bergwall enligt en släkting på väg att friskförklaras. Då börjar Sture Bergwall för första gången påstå att han mördat en människa.

Erkännandena slutar med att Sture Bergwall döms för sammanlagt åtta mord, och han blir känd som Sveriges värsta seriemördare genom tiderna. Men hans fall har granskats, erkännandena har tagits tillbaka, och morddom efter morddom har rivits upp.

Nu återstår ett åtal innan Bergwall blir helt frikänd.

– Som vi har uppfattat det är det en förutsättning att morddomarna undanröjs för att man ska ta ställning till om Sture ska vara kvar på Säter eller inte. Kliniken använder sig av morddomarna för att hålla Sture kvar, säger Bergwalls advokat Thomas Olsson.

Rätten har begärt oberoende utredning

Enligt Säters läkare är Sture Bergwall i fortsatt behov av tvångsvård. De menar att risken för återfall i allvarlig brottslighet är hög, och förvaltningsrätten har följts deras linje senaste åren.

– Om man räknar enligt alla befintliga instrument så är risken att återfalla i brott hög, menar Vladislav Ruchkin, överläkare på Säter.

Men under tisdagen beslutade förvaltningen beslutet att hämta in ett oberoende yttrande från socialstyrelsens rättsliga råd om Sture Bergwall ska fortsätta att vårdas på Säter eller inte.

Efter att socialstyrelsen yttrat sig är det upp till förvaltningsdomstolen att vid en rättegång fatta en slutgiltig dom. Det är oklart hur lång tid hela processen tar.

– Det är naturligtvis positivt, det ger en indikation om att länsrätten önskar få en mer fullständig utredning än den som presenterats hittills, säger advokaten Thomas Olsson.

Bergwall anmäler Säter

På tisdagen lämnade Sture Bergwall också in en anmälan till socialstyrelsen mot en överläkare vid Säter.

Enligt Bergwall har överläkaren medvetet lämnat felaktiga uppgifter till förvaltningsrätten i Falun, något som fått betydelse för domstolens prövning i frågan om utskrivning av honom. Ärendet har nu skickats vidare till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Också psykiatern Ulf Åsgård som följt fallet Bergwall sedan 1993 är övertygad om att Sture Bergwall en dag kommer att vandra ut från Säter som en fri man.

– Ja, förr eller senare.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!