Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sture Bergwall stämmer staten

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Sture Bergwall stämmer svenska staten. Stämningsansökan lämnas in på torsdag, enligt Dagens Nyheter.
Foto: Jens L'Estrade
Göran Lambertz är inte intresserad av att kommentera den kommande stämningen. "Det är så många som har ringt nu och jag säger samma sak till alla: Jag kommenterar det inte."
Foto: Anders Ylander

Sture Bergwall, som tidigare hette Thomas Quick, stämmer staten. 

Orsaken: Justitierådet Göran Lambertz uttalanden, skriver Dagens Nyheter.

– Jag kommenterar inte det här nu, jag återkommer på fredag, säger Göran Lambertz till Expressen.

– Det är på grund av han ställning som vi stämmer staten för detta. Man kan inte säga att Göran Lambertz uttalade sig som privatperson, menar advokat Thomas Olsson i ett uttalande till Dagens Nyheter.

Under torsdagen ska stämningsansökan lämnas in, skriver tidningen.

Dagen därpå kommer justitierådet Göran Lambertz bok om fallet Quick ut i handeln.

Titeln: "Quickologi".

"Lägger mig inte i"

Göran Lambertz är inte intresserad av att kommentera den kommande stämningen.

– Det är så många som har ringt nu och jag säger samma sak till alla: Jag kommenterar det inte.

Är du förvånad över stämningen?

– Jag kommenterar inte det heller (skratt). Jag sparar det.

Inte heller Sture Bergwall vill kommentera den kommande stämningsansökan mot staten. Han skriver kort i ett sms till Expressen: "Jag hänvisar till Thomas Olsson."

Bakgrunden till den kommande stämningsansökan är dels debattartiklar, dels uttalanden som Göran Lambertz gjorde i samband med att Sture Bergwall hade beviljats resning i mordfallen – men ännu inte friats för dem. Advokat Thomas Olsson menar att de uttalanden som fällts strider mot Europakonventionen.

På DN debatt skrev exempelvis Göran Lambertz den 18 september 2012;

"Hur vet någon överhuvudtaget att det var en ”Quickskandal”? Som jag har förstått det stöder man påståendet framför allt på att åklagaren inte berättade allt som talade emot Quicks skuld, att advokaterna inte försvarade hans oskuld, att psykiatrin höll på med något egendomligt som kallades bortträngda minnen, att Quick erkände så orimligt många som trettio mord och att polisen hela tiden ställde ledande frågor."

Enligt Thomas Olsson är en del av de uttalanden som Göran Lambertz fällt om Sture Bergwall ett brott mot hans klients rättigheter då Sture Bergwall hade beviljats resning för de åtta mord han tidigare dömts för.

– Det finns en del praxisfall som visar att han inte kan anses ha uttalat sig som privatperson, säger Thomas Olsson till DN.

Har tidigare krävt 100 000 kronor i skadestånd

Sture Bergwall har tidigare vänt sig till justitiekanslern och krävt ett skadestånd på 100 000 kronor för uttalandena. Men hans begäran avslogs. JK ansåg att Göran Lambertz inte fällt uttalandena "i sin tjänsteutövning" – utan som privatperson.

Expressen har förgäves sökt Thomas Olsson för en kommentar.

Så sent som den 16 april rapporterade Expressen om att Sture Bergwall inte längre står under rättspsykiatrisk vård, efter en dom i Förvaltningsrätten i Falun.

Efter förhandlingen skrev han på Twitter: "Nu är jag fri – nu är jag fri på riktigt."

Till Expressen sa Sture Bergwall samma dag att han har mycket tät kontakt med sin bror Sten-Ove sedan han fått komma ut och leva i frihet – utanför den låsta rättspsykiatrin:

– Vi har umgåtts väldigt mycket eftersom vi har bott nästan grannar ett helt år. Vi har gjort sådant som vi brukade göra förr i världen: Pratat gamla minnen, sett oss omkring, samspråkat om större och mindre världshändelser.

Sture Bergwall dömdes, som Thomas Quick, för åtta mord mellan åren 1994 och 2001 – brott som han numera är helt friad för.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.