Sture Bergwall blir kvar på Säter

Sture Bergwall är frikänd från samtliga åtta mord som han erkänt och dömts för under åren som Thomas Quick.

Men han tvingas trots det att sitta kvar på Säters sjukhus.

– Det har absolut ingen påverkan på vården. Den är samma oavsett frikännande, säger Ulf Cristofferson, verksamhetschef på kliniken i Säter.

Han är fri från morddomarna, men Sture Bergwall får inte lämna Säters sjukhus där han sitter sedan början av 90-talet, dömd till rättspsykiatrisk vård för rån.

– Han har även i det här fallet en tidigare dom som ligger till grund för att han får vård, och det är vad som avgör om han får vård eller inte, säger Ulf Cristofferson, verksamhetschef på kliniken i Säter.

Dagens besked, som nu friar Sture Bergwall från samtliga åtta mord som han erkänt och friats från, påverkar inte.

– Det har absolut ingen påverkan på vården. Den är samma oavsett frikännande, säger Ulf Cristofferson.

Sture Bergwall vill bli frisläppt, men läkarna på Säter har gjort bedömningen att han inte kan släppas. Vladislav Ruchkin, överläkare på sjukhuset, sa i går till Expressen att Bergwall inte kan släppas fri.

– Om man räknar enligt alla befintliga instrument så är risken att återfalla i brott hög, sa han.

Sture Bergwall sa själv till Expressen i går att ett friande innebär att han inleder en process mot Säter med full styrka. Även Bergwalls advokat Thomas Olsson har sagt att Säter använder morddomarna för att hålla kvar Bergwall. Även utomstående kritiker ifrågasätter vården av Sture Bergwall.

– Säter hamnar i en situation där de måste göra en ny bedömning. Det är ju stor skillnad om man vårdar en massmördare eller om man har en patient som visserligen begått tydliga brott, men som ligger flera decennier tillbaka i tiden, säger Karl-Otto Svärd, medicinalråd på Inspektionen för vård och omsorg till Dagens Nyheter.

GW: Jämfört med Säter verkar han frisk

Även kriminologprofessorn Leif GW Persson har varit mycket hård i sin kritik mot Säter och deras hantering.

– Han är inte sjukare än någon annan, men de runtomkring honom skulle kanske vara kvalificerade för en plats på Säter. Jämfört med dem verkar han närmast frisk, säger Leif GW Persson.

Han anser också att Säter inte kan låta honom sitta kvar, och att sjukhuset gör det för att skydda sig själva.

– De vill hålla honom borta från offentligheten för att de själva ligger jävligt risigt till när han börjar berätta om hur han har haft det. Det vill de inte riskera, och därför kommer han att få sitta där, men det kommer inte hålla i längden.

Men Ulf Cristofferson försvarar sig med att Säter inte har någon möjlighet att presentera hela sitt försvar.

– Hur skulle du själv ställa dig till att bli kritiserad i ditt arbete dagligen, och du kan inte gå i svaromål. Vi är belagda med sekretess och kan inte berätta mer, säger Ulf Cristofersson.

Enligt honom har ansvariga läkare bett Sture Bergwall om att få lätta på sekretessen, vilket skulle innebära att sjukhuset får presentera fler uppgifter som gäller vården av Sture Bergwall.

– Men det har han inte varit intresserad av, säger Ulf Cristofferson.

Även när det gäller uppgifter som Bergwall fört fram tidigare om vården på Säter, om att han skulle ha varit drogad bland annat, hänvisar Ulf Cristofferson till sekretessen.

– Det vore tjänstefel om jag säger mer.

Ska undersökas av oberoende

Det är förvaltningsrätten i Falun som har det slutgiltiga ordet i frågan om Bergwall ska släppas eller inte. De har begärt en utomstående bedömning av socialstyrelsens rättsliga råd - en utomstående aktör ska med andra ord bedöma om Sture Bergwall fortfarande lider av psykisk störning och kan återfalla i brottslighet.

– Vi får vänta på att de gör det. Vi är naturligtvis positiva till att man gör en bedömning, det har vi inget emot.

Om de gör en annan bedömning, hur påverkar det?

– Vi får se om de gör en annan bedömning. Det är ju spekulation.

Men vad kan hända då, kan han släppas fri?

– Du spekulerar ju. Vi får se vad de kommer fram till när den här undersökningen görs i framtiden.

Enligt Sture Bergwall själv har han och advokaten Thomas Olsson försökt få till stånd en utomstående bedömning sedan 2009, men nekats.

– Vi har ingen inverkan på det rättsliga rådet. Det gör en tingsrätt eller förvaltningsrätt, säger Ulf Cristofferson.

Hade ni kunnat gå till någon annan än det rättsliga rådet?

– I princip går väl det, det finns inget hinder mot att fråga en kollega. Inom den bransch där vi arbetar görs en rättslig prövning och en överprövning var sjätte månad via förvaltningsrätten, med en läkare. Det sker fortlöpande. De frågor ni ställer kan vi inte svara mer på.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.