Foto: Henrik Montgomery / Scanpix
 Foto: Henrik Montgomery / Scanpix

"Stupstock" gillas av F-kassan

Publicerad
Försäkringskassan är positiv till förändringarna i sjukförsäkringen, som de menar har lett till att sjukskrivna får bättre och snabbare hjälp. Men de rödgröna fortsätter att kritisera "stupstocken".
- Att man är sjukskriven en kortare tid innan man går tillbaka till arbete tror jag är positivt för alla inblandade. Folk hamnar inte mellan stolarna på samma sätt längre och man får snabbare hjälp att bli frisk. Förut kunde ärenden ligga hur länge som helst och varken vården eller arbetsgivaren hade något driv i frågan, säger Stig Orustfjord, överdirektör vid Försäkringskassan.

Bättre handläggning

Regeringen har fått hård kritik för sina nya sjukskrivningsregler, den så kallade rehabiliteringskedjan. Men när Försäkringskassan utvärderat effekterna i en rapport till regeringen är budskapet huvudsakligen positivt.
Sedan rehabiliteringskedjan infördes i juli 2008 har handläggningen förbättrats, sjukskrivningstiden har blivit kortare och de påbörjade sjukfallen har minskat, enligt Försäkringskassan. De nya tidsgränserna i kedjan har bland annat gjort att sjukskrivnas arbetsförmåga utreds snabbare och att samarbetet mellan de olika aktörerna blivit bättre.
- Det är glädjande att fler aktörer gör det de ska i tid. Det är bland annat tidsgränserna som har gjort att alla aktörer är mer rädda om den sjukskrivnes sjukpenningdagar, säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson.

S: Stelbenta tidsgränser

Socialdemokraterna fortsätter dock att kritisera den bortre gränsen i sjukförsäkringen, den så kallade stupstocken. De är mycket kritiska till att personer som uppnått det maximala antalet sjukdagar utförsäkras, och tycker inte att sjuka ska behöva oroa sig över att bli utförsäkrade.
- Tidsgränser i sig är ju inget problem, men här utförsäkras ju människor, oavsett om de är friska eller inte. Stelbenta tidsgränser och utförsäkring gör att människor som är sjuka tvingas lämna sjukförsäkringen – även om de inte har återfått arbetsförmågan, säger Veronica Palm (S).

Bortre parentes "bra"

Men Försäkringskassan ställer sig nu på regeringens sida. Enligt Orustfjord var Sverige innan rehabiliteringskedjan infördes 2008 ett av de få länder i Europa som inte hade någon "bortre parentes" i sjukförsäkringen.
- Vi tycker att det är bra att det finns en gräns för hur länge man får vara sjukskriven. Det gör att man dag ett börjar fundera på hur man ska kunna lämna systemet och gå tillbaka till arbete, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag