Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stulen ambulans har kört på flera personer i Oslo

Här grips misstänkta gärningsmannen efter att polis öppnat eld.
Här grips mannen vid ambulansen.Foto: Dagbladet
Pådrag på platsen.Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
En voltad bil i Oslo.Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Poliser vid platsen.Foto: TERJE PEDERSEN / TT / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Polis patrullerar.Foto: TERJE PEDERSEN / TT / NTB SCANPIX
Flera personer har blivit påkörda, skriver NRK.Foto: Dagbladet
Flera personer har blivit påkörda, skriver NRK, som har talat med ögonvittnen.Foto: Dagbladet
Pådrag på platsen.Foto: DAGBLADET
Ambulansen efter kraschen.Foto: STIAN LYSBERG SOLUM / AP TT NYHETSBYRÅN
Stort pådrag vid platsen.Foto: DAGBLADET
Den kraschade ambulansen.Foto: STIAN LYSBERG SOLUM / AP TT NYHETSBYRÅN
1 / 12

Ambulanskaparen som misstänks för dråpförsök har kopplingar till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, enligt NRK:s källor

Ett hotbrev ska ha skickats till flera medier innan ambulanskapningen, rapporterar Dagbladet. Polisen utreder om brevet kan ha koppling till dådet. 

Den beväpnade mannen kapade en ambulans efter att ha kraschat bilen – och polisen jagade en ”berusad” kvinna som var med honom som kunde gripas senare under eftermiddagen. 

Under sin vansinnesfärd i Oslo körde mannen på flera personer – bland annat en barnvagn med tvillingbebisar som vårdas på sjukhus med lättare skador. 

Oslopolisen meddelar under tisdagseftermiddagen att det inte finns några upplysningar som tyder på att dådet är terrorrelaterat. I den kapade ambulansen hittade polisen två vapen – varav en kulsprutepistol, uzi, och ett hagelvapen. Även misstänkt narkotika har påträffats i ambulansen.  

Ett hotbrev ska ha skickats till flera medier, och andra mottagare, innan tisdagens ambulanskapning, rapporterar norska Dagbladet under tisdagskvällen. 

– Det är innehållet i hotbrevet som gör det naturligt att undersöka om det kan sättas i samband med dagens händelse, säger Martin Bernsen, senior rådgivare inom polisen säkerhetstjänst i Norge, till Dagbladet

Han vill inte kommentera brevets innehåll. 

Mannen kopplad till nazistiska NMR, enligt NRK

Under dagen har det rapporterats att den misstänkte ambulanskaparen har band till högerextrema personer, och enligt NRK är han kopplad till Nordiska motståndsrörelsen, NMR. 

NRK har fått uppgiften från flera av varandra oberoende källor. Mannen ska inte vara medlem – men ha delat ut nazistorganisationens propaganda. 

Larmet om händelsen kom vid 12.30-tiden på tisdagen. Då hade två personer, varav minst en beväpnad, stulit en ambulans på Torshov i Oslo – och kört i väg i full fart.

Polisen kunde efter en knapp kvart gripa en av gärningsmännen. Det rör sig om en man i 30-årsåldern som är känd av polisen sedan tidigare och ska vara dömd för flera brott.  

Polisen om kvinnan: ”Vi vet inte om hon är beväpnad”

Den andra personen, en kvinna, var efterlyst och greps senare under eftermiddagen i en butik. Bägge är norska medborgare. Båda är hemmahörande i landsdelen Østlandet och har enligt polisen en relation. 

Mannen misstänks i nuläget för dråpförsök och kvinnan för vapenbrott. 

Polisen berättar under en presskonferens på tisdagseftermiddagen att motivbilden ännu inte är känd men att de har flera hypoteser. En av dessa är att paret, efter att de kraschat den första bilen, var rädda att räddningstjänst eller polis skulle upptäcka vapnen och den misstänkta narkotikan och kapade ambulansen i desperation.  

Varken mannen eller kvinnan hade hörts under sen eftermiddag men förhör är planerade under tisdagskvällen och onsdagen. 

Norska Dagbladets reporter berättar om olika möjliga motiv.

Polisen bekräftar att de känner till upplysningarna om att paret ska ha kopplingar till högerextrema miljöer och att detta utreds tillsammans med all annan historik kring de misstänkta. 

Polisen har ännu inga upplysningar som tyder på att ambulanskapningen var ett terrordåd – men meddelar på Twitter att de jobbar brett och har stora resurser. 

https://twitter.com/oslopolitiops/status/1186628204729122816

Polisen jobbade med att höra vittnen till dådet och säkra eventuella filmupptagningar och tekniska spår på brottsplatsen. 

Enligt norska TV2 är den gripne mannen dömd vid ett flertal tillfällen och polisen undersöker hans eventuella kopplingar till högerextrema personer. Kanalen rapporterar att de har identitet på både mannen och den efterlysta kvinnan – som ska vara i 25-årsåldern. Och polisen uppger att det finns en relation mellan de misstänkta. 

På Twitter gick polisen ut med ett signalement på kvinnan innan hon greps:

Kvinnan är ljus i huden, 165 centimeter lång, har lite lockigt brunt hår och är klädd i svart jacka. Enligt polisen såg hon berusad ut.

https://twitter.com/oslopolitiops/status/1186618869005328384

Voltade bil – stal ambulans i Oslo

Precis innan ambulansen kapades hade en av de misstänkta voltat en mörk personbil. Bilder visar hur bilen hamnat på taket.

– En man kröp ut ur bilen, tog med sig en blå Ikeapåse och drog, berättade vittnet Christopher Dambakk för NRK. 

Mannen sprang sedan bort till ambulansen och satte sig i förarsätet, enligt vittnet. Han stal fordonet från tre anställda.

Ett vittne som TV2 Norge har pratat med berättar också om sekunderna precis innan ambulanskapningen:

– Bilen kom i extremt hög fart. Jag hörde en hög smäll, då bilen flög över vägen. Mannen gick ur bilen och tog på sig en skottsäker väst. 

Se filmen på gripandet:

SE FILMEN PÅ GRIPANDET: Stal ambulans och körde på flera personer.

Sjukhuset om händelsen

Anders Bayer, presskommunikatör på Oslo universitetssjukhus, berättade att ambulansen ryckte ut med anledning av den voltade bilen.

– När ambulansen kom kapades den av personen som var involverad i olyckan, och personen använde skjutvapen för att ta över ambulansen, sa han.

Anders Bayer berättade hur de kunde spåra ambulansen, med hjälp av GPS. 

– Den kapade ambulansen kunde vi följa via operationscentralen. Vi skickade en annan ambulans efter den, som lyckades stoppa den kapade ambulansen två kilometer bort. Därför har vi nu två skadade bilar och fem medarbetare som är fysiskt oskadda men får stöd. 

https://www.facebook.com/nrknyheter/videos/2439269872777497/

Barn i barnvagn till sjukhus

Ambulansen körde på flera personer under sin vansinnesfärd och träffade bland annat en barnvagn. Där låg två tvillingbebisar.

Polisen meddelade under tisdagseftermiddagen att barnen hade lättare skador. 

Även ett äldre par ska ha tvingats kasta sig undan ambulansen.

Exakt hur många som har blivit påkörda är oklart.

Bilder från platsen visar tungt beväpnad polis och ett stort räddningspådrag. Polisen är bland annat på plats med helikopter och har spärrat av ett stort område på Torshov.

Den misstänkte gärningsmannen med en Ikea-kasse, på väg till ambulansen.Foto: NRK

Vittne berättar: Polisbilar kraschade

Ett ögonvittne berättade för VG att flera av polispatrullerna sköt mot den skenande ambulansen. Det finns uppgifter om uppemot tio skott. 

Enligt Dagbladet ska polisen ha skjutit mot däcken på ambulansen – och ingen person ska ha skadats i samband med skottlossningen. 

– En hundpatrull och två-tre andra patruller började skjuta. Tre-fyra polisbilar kraschade in i ambulansen, sa ett vittne till VG.

Torshov är ett bostadsområde i Oslo, strax norr om Grünerløkka. Scenerna i området under tisdagen beskrivs som dramatiska och kaotiska, och bland annat har elever på skolan Lilleborg tvingats hålla sig inomhus.

Vet du mer om händelsen?

• Kontakta Expressen på 71717@expressen.se eller skicka SMS/MMS till 71717

Här kan du läsa mer om hur du tipsar Expressen.

Vittnet Omar såg ambulansen köra på barnvagnen:

Polisen har gripit en person men jagar fortfarande en misstänkt kvinna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.