Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Studie: Viruset överlever 28 dagar på din telefon

Infektionsläkaren i Uppsala om vårdens allt mer ansträngda situation när fler smittas av covid-19 igen.
På ytor som glaset på en mobiltelefon kan coronaviruset överleva i 28 dagar.
Foto: Colourbox
Den nya forskningen visar på behovet av att tvätta händerna.
Foto: WU HONG/EPA

Ny forskning visar att coronaviruset kan överleva längre än vad man tidigare trott på blanka ytor som sedlar, telefoner och rostfritt stål, skriver BBC.

Upp till 28 dagar kan viruset finnas kvar – om förutsättningarna stämmer.

Följ det senaste om coronaviruset

Forskare fån Australien har kunnat visa att coronaviruset, sars-cov-2, fortsatte vara ”extremt kraftigt” på vissa ytor i fyra veckor, skriver de i Virology Journal.

Testerna har dock gjorts under optimala förhållanden, sett ur virusets synpunkt. Vid en temperatur på 20 grader och i mörker överlevde det på ytor som glas, plast och papperssedlar. Tidigare forskning har gett något olika svar, men visat på att viruset klarar sig upp mot tre dagar på glas och sedlar och sex dagar på plast och rostfritt stål.

Vid högre temperaturer och om det utsätts för uv-strålning klarar sig viruset dock kortare perioder, visar de nya testerna. På material som tyg överlevde viruset i 14 dagar.

Coronaviruset antas fortfarande främst smitta när personer hostar, nyser eller pratar, men de nya resultaten belyser vikten av att tvätta händerna och inte röra sig i ansikten, skriver BBC.

Fick ont i magen – hade covid-19

Curtis lades in på sin födelsedag – blev 61 dagar på sjukhus.

Trump får mothugg från hälsoexperter

Läkaren: ”Jag skulle inte använda det ordet i samband med covid-19”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.