Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Studie: Så skyddar naturliga antikroppar mot mutationer

Antalet inlagda på iva och dödsfall fortsätter minska.
Forskare vid Oxford University menar att vaccin ger ett mer robust skydd än naturlig infektion.
Foto: Colourbox
Forskarna menar att immunförsvaret blir spretigare efter naturlig infektion – och att de därmed skyddar sämre mot mutationer.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

En tidigare covidinfektion ger inte nödvändigtvis långvariga antikroppar, i synnerhet inte mot mutationerna, visar en förstudie som forskare vid Oxford University publicerat.

Medan studien ännu inte fackgranskats menar forskarna att en slutsats ändå går att dra.

– Genom vaccination får du ett mer robust immunförsvar, med en genomgången infektion får du ett spretigare, säger Eleanor Barnes, professor i experimentell medicin vid Oxford University, till The Guardian.

Forskarna har tittat på 78 personer inom den brittiska vården som smittades av covid-19 i april-juni förra året. Varje månad har de tagit blodprover och undersökt antikropparna och hur de beter sig. 

Resultatet från studien – som publicerats på Research Square vars resultat ännu inte är verifierade – kretsar kring de som uppvisade ett lågt immunsvar efter en månad. Bland dem hade majoriteten inget skydd mot den brittiska varianten (alfa) sex månader efter genomgången infektion. Ingen hade skydd mot den sydafrikanska (beta). Än har forskarna inte undersökt hur det ligger till med den indiska varianten (delta).

Ger inte långvarigt skydd mot covid

Vidare visar studien att en fjärdedel av alla som hade en symtomatisk infektion saknade antikroppar sex månader efter insjuknande. Bland de som hade en asymtomatisk infektion saknade 90 procent antikroppar efter samma tid.

– Som vi ser det ger en naturlig infektion inte nödvändigtvis långvariga antikroppar mot Sars-Cov-2, i synnerhet inte mot varianterna, säger Eleanor Barnes, professor i experimentell medicin vid Oxford University, till The Guardian.

Vaccination ger ”mer robust immunsvar”

Medan studien ännu inte är fackgranskad och dess resultat därför inte är verifierade, menar hon att det finns lärdom att dra från resultaten.

– Genom vaccination får du ett mer robust immunförsvar, med en genomgången infektion får du ett spretigare, säger Barnes.

Hon härleder det till att man vid vaccination får en standardiserad dos, medan man vid naturlig infektion får en slumpmässig.

Överläkaren: Det är nyckeln för att få bukt med pandemin

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.