Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Studie: Så många blev sjuka efter vaccinering

Vaccinering i Sollentuna i Sverige.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Norska Folkehälsoinstitutet har undersökt hur många vaccinerade personer som fått covid-19.

Bara 0,07 procent av de som fått två doser har blivit smittade.

Norge har kommit lite längre med vaccineringen än Sverige. De har gett runt 16 procent av befolkningen minst en dos, medan motsvarande siffra för Sverige är strax över 13 procent.

Nu har deras motsvarighet till Folkhälsomyndigheten, Folkehelseinstituttet, undersökt hur många av de som fått två doser som blivit sjuka i covid-19.

Det är väldigt få. Bara 199 av sammanlagt 296 141 norrmän som fått två doser har blivit smittade med covid-19. De flesta som smittats har fått milda symtom som gått över fort. Bara ett fåtal fick kraftigare symtom.

– Allvarlig sjukdom är ovanligt, men när det förekommer är det viktigt att vi undersöker vad det kan bero på, säger Karianne Johansen, vid myndighetens smittskyddsregister, i ett pressmeddelande.

Resultatet är slående likt det från en undersökning av svenska Folkhälsomyndigheten. Den 30 mars rapporterade myndigheten att 200 personer fått covid-19 efter två doser – 0,07 procent av alla fullvaccinerade.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.