Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Studie: Jordens innersta kärna kan ha stannat av

En astronom har detekterat en asteroid som kommer passera jorden torsdagen den 26 januari.
Jorden.
Foto: JOSHUA STEVENS / AP TT NYHETSBYRÅN
Illustrationen visar jordens olika lager.
Foto: Science Photo Library / TT NYHETSBYRÅN

I en ny studie framförs tesen att jordens innersta kärna kan ha stannat av i sin rotation.

Enligt de kinesiska forskarna verkar kärnan också kunna byta rotationshåll – en process som går i cykler.

Vår jord har flera lager. Under den tunna jordskorpan kommer den elastiska manteln. Därefter följer jordens yttre och inre kärna. 

Den inre kärnan är solid och befinner sig cirka 515 mil under jordskorpan. Det är den som forskarna Yi Yang och Xiaodong Song på universitet i Peking har tittat på. 

De har undersökt seismisk aktivitet sedan 1960-talet för att förstå kärnans rörelse. Och enligt deras bedömning har kärnan saktat ned sedan 2009.

Vi kan visa på förvånande observationer som indikerar att den inre kärnan nästan har slutat sin rotation under det senaste decenniet och att den kan uppleva en vändning”, skriver forskarna i studien, som publicerats i tidskriften Nature Geoscience.

”Mer i synk med resten av planeten”

Hur snabb rotationen är och huruvida den kan ändras har länge varit uppe för debatt bland forskare. 

Enligt geofysikern Hrvoje Tkalcic vid Australian National University, som varit delaktig i studien, visar fynden på att kärnans rörelse går i cykler.

– Den inre kärnan stannar inte helt, säger han till CNN.

– Studiens fynd innebär att den inre kärnan nu är mer i synk med resten av planeten än den var för decennier sedan då den snurrade fortare, fortsätter han.

Han konstaterar att förändringen inte innebär några särskilda eller märkbara konsekvenser för jorden som planet. Fynden bör också ses med viss försiktighet, då ytterligare undersökningar krävs.

Se mer:
Ny planet upptäckt – lika stor som jorden

Planeten kallas för LHS 475 b och ligger ”bara” 41 ljusår bort.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.