Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Studie: Hosta vanligare med brittisk variant

Coronaprovtagning i Lund. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT

En ny undersökning pekar på att hosta, halsont och trötthet är vanligare symtom med den brittiska virusmutationen jämfört med tidigare varianter.

Samtidigt är det mer ovanligt med smak- och luktbortfall.

Undersökningen är gjord av Storbritanniens motsvarighet till SCB och bygger på intervjuer med smittade personer mellan mitten av november i fjol och mitten av januari.

I 35 procent av fallen med mutationen hade hosta – jämfört med 27 procent med tidigare virusvarianter. Det var även vanligare med halsont, trötthet och värk i leder.

Överlag var det fler personer som upplevde symtom med den nya versionen. Omkring 54 procent som bar på mutationen fick symtom – motsvarande siffra för de med äldre varianter var 47, enligt studien.

Men färre personer som bar på den nya versionen upplevde smak- eller luktbortfall. Där var siffran 23 procent mot 18 procent.

95 fall i Sverige

Det finns i dag 95 fall av den brittiska versionen i Sverige, men bara ett av 100 positiva tester kollas.

Mutationen bedöms kunna vara upp till 70 procent mer smittsam. Det finns inga tydliga bevis på att den skulle vara farligare, men brittiska regeringsknutna forskare sa förra veckan att den kan vara upp till 30 procent dödligare.

Enligt bland annat Anders Tegnell och professorn Björn Olsen kan den redan vara väletablerad i Sverige.

– Kanske kommer det att vara den som dominerar så småningom, sade Anders Tegnell vid tisdagens pressträff.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.