Ända sedan pandemin började har forskare undersökt vilka långsiktiga konsekvenser covid-19 kan få. Många som varit sjuka har larmat om allt från problem med att träna till depressioner, ångestproblem, trötthet och minnesförluster.
En ny amerikansk studie, som publicerats i vetenskapstidskriften Nature, har gått igenom data om över 86 000 personer som haft covid-19 från landets veteranmyndighets register, och jämfört det med nästan fem miljoner personer som aldrig varit sjuka.
88 procent i studien var män. Medelåldern var omkring 60 år, men alla åldergrupper var representerade, enligt rapportförfattarna.
Kan drabba nästan alla organ
Forskarna kom fram till flera dystra slutsatser. Ett halvår efter att personerna varit sjuka i covid-19 var andelen som fick njursjukdomar, ångest och depression och andra hälsoproblem högre än hos kontrollgruppen.
– Lång covid kan påverka nästan alla organ i kroppen. Det kan påverka hjärnan, njurarna, lungorna, hjärtat, säger Ziyad Al-Aly, biträdande lektor vid Washington University i St Louis i USA och en av författarna, till Expressen.
Riskerna för postcovid finns inte bara för de som blivit inlagda för sjukhus, enligt studien.
– Även de som hade mild sjukdom i början, har haft en förhöjd risk för senare komplikationer för nästan alla organ. Vårdsystemen måste förbereda sig för att många får långsiktiga problem.
”Den absoluta risken är inte jättehög”
Studien visade även att de som haft covid-19 löper en 60 procent högre risk att dö ett halvår efter att de tillfrisknat – vilket motsvarar åtta fler dödsfall per 1 000 personer än förväntat.
– Den absoluta risken är inte jättehög, men ändå inte obetydlig. Det kan bland annat röra sig om blodproppar i lungorna, stroke och hjärtsjukdomar. Vi utreder detta intensivt nu, och kommer att få reda på mer detaljer framöver.
– Den akuta risken att dö av covid-19, i början av sjukdomen, kan vara bara toppen av isberget.
Charlotte Thålin, specialistläkare och ansvarig för Community-studien vid Danderyds sjukhus, säger att studien är intressant – men poängterar att risken att dö främst sågs bland personer som fått sjukhusvård, och att de allra flesta som får lättare symtom inte får några långsiktiga problem alls.
– Detta är i viss mån förväntat, sjukvårdskrävande covid-19 vet vi kan ge långvariga effekter.
8-10 procent får långvariga symtom
Överläkare Johan Styrud, också han vid Danderyds sjukhus, säger att man har gjort liknande observationer i Sverige.
– Det är oroväckande att det är så hemskt många olika symtom. Från att man har svårt att hålla blodtrycket när man reser sig, till andningsproblem och att man har svårt att hålla sig vaken. Det är enormt bra att det kommer större studier.
Att det skulle finnas en förhöjd risk att dö med postcovid vill Johan Styrud inte kommentera, men han uppfattar också att problemen inte hänger ihop med hur svårt sjuk man varit.
– De som varit inlagda på intensivvårdsavdelning har en återhämtningsperiod, men långtidseffekterna kan drabba alla.
”10 000-kronorsfrågan”
Den amerikanska studien har bara tittat på statistiska samband, och forskarna har inte kommit fram till vad som händer i kroppen hos dem med postcovid.
– Vad det beror på är 10 000-kronorsfrågan. Jag har ingen aning. Vi vet heller inte hur man ska behandla det, säger Johan Styrud.
Men det är långt ifrån alla som får problem efter att de varit sjuka. Ziyad Al-Aly uppskattar att 8-10 procent får långvariga symtom – en siffra som Johan Styrud tror är rimlig.
– De allra flesta klarar sig utan problem. Men covid-19 är en allvarlig risk, och det allra bästa skyddet får man med vaccinet, säger Ziyad Al-Aly.