Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Studie: Friterad mat kan kyla ner klimatet

Enligt studien bidrar fettsyrorna till att bilda moln i luften, skriver BBC.
Foto: BERTIL HASKEL
Enligt studien bidrar fettsyrorna till att bilda moln i luften, skriver BBC.
Foto: ROLF HANNING

Friterad mat kan ha en nedkylande effekt på klimatet.

Enligt en ny studie från Readings universitet bidrar fettsyrorna till att bilda moln i luften, skriver BBC

Men enligt forskarna kan man inte räkna med att friteringen ska hindra den globala uppvärmningen.

En ny studie från Readings universitet har undersökt de molekyler som uppstår i samband med fritering. Forskarna upptäckte då att fettsyrorna bildar molekyler som kan bilda moln. Detta får i sin tur en nedkylande effekt på klimatet och hur mycket värme som släpps ut i rymden.

– Vi upptäckte att de här dropparna kunde bilda egna formationer vilket betyder att molekylerna kan stanna mycket längre i atmosfären, säger studiens huvudförfattare Christian Pfrang från Readings universitet till BBC.


LÄS MER: Guide: Så kan du bli mer klimatsmart i vardagen


Under studien har forskarna tittat på fettsyrorna genom laser och röntgen för att se deras inre strukturer. Upptäckten att frityr bildar moln kommer att minska osäkerheterna kring matfetternas påverkan på klimatet, enligt BBC.

Utgör tio procent av Londons finpartiklar

Fettsyrorna uppges utgöra drygt tio procent av finpartiklarna över London, vilket skulle kunna påverka antalet moln och hur mycket värme som strålas från jorden tillbaka ut i rymden.

– Om man vill utveckla utsläppskontroller på McDonald's, till exempel, så kan man anta att molekylerna kommer att vara i en dag i stället för två timmar. Luftpaketet som kommer från McDonald's kommer sedan att resa tio gånger snabbare, vilket är viktigt för lokal luftförorening, säger Christian Pfrang till BBC.


LÄS MER: Så här dåligt är ditt fredagsmys för miljön


Han avfärdar dock idén om att friterad mat i sig skulle kunna stoppa den globala uppvärmningen:

– Jag skulle tro att den ohälsosamma effekten av att äta ohälsosam mat är starkare än utsläppen av molekyler som kan bilda moln.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.