Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Studie: Fler barn överlever med tidigare förlossning

Foto: Shutterstock / Shutterstock
Foto: SHUTTERSTOCK

Gravida kvinnor har tidigare fått vänta två veckor för att få hjälp med en igångsättning när de gått över tiden. 

Nu börjar Dalarna med tidigare igångsättningar – efter att en studie visat att det ökar chanserna för barnets överlevnad skriver SVT.

– Vi hade ett dödsfall här i Falun där patienten ingick i studien. Det gjorde att det kändes ännu starkare, säger Agneta Romin, chef för kvinnosjukvården i Dalarna till kanalen. 

Har man gått över tiden för förlossningsdatum får man på de flesta platser i Sverige vänta i två veckor för att få hjälp med en igångsättning av förlossningen. 

Detta är en vecka mer än i många andra länder där man startar en förlossning redan efter vecka 41 i graviditeten skriver SVT

Nu börjar man med tidigare igångsättningar även i Dalarna. 

Ser bättre överlevnad

Anledningen till beslutet är en undersökning från Sahlgrenska sjukhuset vars preliminära resultat visar att en tidigare igångsättning ökar möjligheterna för barnet att överleva. 

Undersökningens syfte var till en början att utreda om en förlossningsstart i vecka 41 eller 42 var bäst för mamman. Studien, innefattande 15 förlossningskliniker, påbörjades 2017 och skulle pågå i tre år men sattes på paus då de preliminära resultaten kom in. 

– Man hade sett bättre överlevnad för barn där mamman satts i gång i vecka 41 i stället för 42. Då tyckte man inte att det var etiskt att fortsätta studien, säger Agneta Romin till SVT

Kan förändra landets rutiner

På eget initiativ har man, efter det preliminära resultatet, valt att starta med tidigare igångsättningar i Dalarna.

– Vi hade ett dödsfall här i Falun där patienten ingick i studien. Det gjorde att det kändes ännu starkare. Efter att vi diskuterat saken kunde vi inte se att det fanns någon annan väg. Vi kunde inte vänta med att göra förändringar. 

Men de slutgiltiga resultaten från studien väntas inte komma förrän till hösten efter en extern granskning. Till SVT vill inte de ansvariga för studien kommentera resultatet men säger att en godkänd studie kan komma att förändra de svenska förlossningsrutinerna. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.