Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Studie: Facebook och Twitter gör dig dum

Foto: Paul Sakuma

Twitter och Facebook kan försämra vår förmåga att tänka analytiskt och göra oss dummare. Det menar forskare vid University of Edinburgh som studerat sociala mediers påverkan på människor.

– Vi tror att folk är mer ovilliga att reflektera över saker eftersom det både tar tid och kraft, säger Iyad Rahwan, som står bakom studien.

Via sociala medier som Twitter och Facebook kan man få information om allt från sina vänners privatliv till världsnyheter. Men det stora informationsflödet har inte enbart positiva effekter för dess användare. Forskare vid University of Edinburgh menar att sociala medier gör det svårare för oss att tänka själva och analysera saker.

Ont om tid

Enligt Iyad Rahwan, som står bakom studien, tror vi att Facebook och Twitter gör oss smartare. Men i själva verket kan det röra sig om en ytligare form av intelligens som vi får på bekostnad av att vi tappar vår förmåga att tänka analytiskt.

– Vi tror att folk är mer ovilliga att reflektera över saker eftersom det både tar tid och kraft i det dagliga livet och vi har inte lyxen att ta tid till att verifiera allting, säger Iyad Rahwan, till Daily Mail.

Alla svar finns på nätet

En konsekvens kan bli att människor tvingas förlita sig på andras åsikter i allt större utsträckning. Enligt Rahwan kan det leda till att vi får sämre förmåga att tänka kritiskt samt att vi blir lata på grund av att vi alltid antar att någon annan vet bättre och att deras svar finns en knapptryckning bort.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.