Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Studie: Diskmaskinen gör dig sjuk i tarmarna

5 tidiga tecken på demens
Genrebild.
Foto: Shutterstock
Att använda en professionell diskmaskin kan orsaka flera hälsofarliga sjukdomar, visar en ny studie från universitetet i Zürich.
Foto: Wikipedia

Möjligheten att slippa handdiska är en lättnad i vardagen för många svenskar.

Men att använda en professionell diskmaskin kan vara skadligt för kroppen, visar en ny schweizisk studie.

Detta då farlig spolglans tar sig in i tarmarna.

Det kan låta märkligt.

Men att använda en professionell diskmaskin kan vara hälsofarligt, visar en ny studie från universitetet i Zürich.

Studien, som publicerades på torsdagen, tar upp att många professionella diskmaskiner inte utför några ytterligare sköljprocedurer för att ta bort spolglans som fastnar på den rena disken.

”Särskilt oroande”

Enligt forskarna finns det risk att den giftiga spolglansen tar sig in i mag- och tarmkanalerna där den kan skada kroppens naturliga skyddsbarriär, tarmepitelcellerna. Vilket är den grupp celler som kontrollerar vilka ämnen som går in i kroppen.

– Det är särskilt oroande att många maskiner inte utför några ytterligare sköljcykler för att ta bort spolglans, säger Cezmi Akdis, studieförfattare och forskare vid universitet i Zürich.

Forskargruppen undersökte därefter hur farligt det är när skyddsbarriären rubbas.

De kom fram till att sjukdomar som matallergier, diabetes, fetma, ms, kronisk depression, Alzheimers sjukdom och autismspektrumstörningar kan kopplas till när skyddsbarriären rubbas. Ju högre doser av spolglans desto mer skadades barriären.

Enligt Kristina Nyström, virolog och docent i medicinsk mikrobiologi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, fyller cellerna i tarmen en viktig funktion i stort.

– Särskilt för att kunna ta upp näringen, säger Kristina Nyström.

Enligt studien finns det liknande skyddande lager på huden och lungorna. Tidigare studier har visat att många tillsatser och kemikalier som används i vardagen kan orsaka samma skada.

Duscha fem minuter – spara 2000 kronor

Expertens tips för att minska elförbrukningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.