Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Studie: Coronaviruset inte lika dödligt som vi trott

Därför kommer olika uppgifter från till exempel Tyskland och Storbritannien.
En ny studie visar att dödligheten i coronaviruset inte är lika hög som man tidigare misstänkt.Foto: ZIV KOREN / POLARIS
Dödligheten är ändå betydligt högre än den är för en vanlig influensa.Foto: MANU FERNANDEZ / AP TT NYHETSBYRÅN

Dödligheten i coronaviruset är lägre än vad man tidigare räknat med. Det visar en studie som publiceras i den medicinska tidskriften the Lancet.

Dödligheten är ändå betydligt högre än den är för en vanlig influensa.

Ända sedan utbrottet började har det diskuterats, forskats och räknats på hur dödlig det nya coronaviruset är egentligen. Nu publiceras nya rön i den ansedda medicinska tidskriften the Lancet.

Resultatet: Dödligheten är inte alls så stor som tidigare beräkningar gjort gällande.

Men: Dödligheten är fortfarande bra mycket större än den är för en vanlig influensa.

Uträkningarna i studien visar på en dödlighet på 0,66 % – en vanlig influensa brukar man säga har en dödlighet på omkring 0,1 %.

Undersökte utländska medborgare som lämnade Wuhan

Om man bara räknar på bekräftade fall av covid-19 visar studien på en dödlighet på 1,38 %, vilket är närmare den siffra som tidigare nämnts. Men, menar forskarna, om man bara räknar på inrapporterade coronafall kommer man att få en slagsida mot de svårare fallen – och därmed en för hög dödlighetssiffra. 

Det är den felkällan forskarna i den nya studien försökt få bukt med. Detta har de bland annat gjort genom att titta på utländska medborgare på sex flighter som flögs hem från Wuhan efter utbrottet där. Enligt studien testades dessa passagerare med så kallade PCR-prov, som ska kunna visa om en person bär på viruset oavsett om den uppvisar symptom. Man använde sig även av data från lyxkryssaren Diamond Princess.

Siffrorna ökar kraftigt för äldre

När resultaten samkördes med offentliga siffror från Kina och utanför Kina uppskattades dödligheten till 0,66 %. Siffrorna skjuter dock i höjden när det gäller äldre personer. Bland drabbade över 80 år beräknas dödligheten till 7,8 %. Bland barn under 9 år var motsvarande siffra 0,00161 % – för personer under 40 år är dödligheten som högst 0,08 %.

– Det finns extrema fall som får mycket uppmärksamhet i media, men vår analys visar att det finns en mycket större risk för personer över 50 att hamna på sjukhus och en större andel av dessa kommer att vara dödliga, säger Azra Ghani, professor vid Imperial College och en av medförfattarna till studien, enligt CNN.

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 

https://datawrapper.dwcdn.net/N0vci/153/
Antalet bekräftade coronafall i USA översteg under måndagen 130 000.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.