Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Studie: Cancervården för barn har försämrats

Då kan vi se effekten av vaccineringen mot corona
En ny studie har visat att barncancervården försämrats under pandemin. Arkivbild.
Foto: Shutterstock
Arkivbild.
Foto: LEX VAN LIESHOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Cancervården för barn har försämrats globalt under pandemin.

Det visar en stor studie som publicerats i The Lancet Child & Adolescent Health.

Studien bygger på intervjuer gjorda förra året, med totalt 311 vårdanställda från 213 sjukhus utspridda över totalt 79 länder.

43 procent av vårdpersonalen svarar att färre barncancerfall upptäcktes än väntat förra året. Omkring en tredjedel svarade att antalet barn som övergav cancerbehandlingar ökade.

Av sjukhusen var det drygt 7 procent som hade tvingats stänga ner vården av cancersjuka barn vid något tillfälle under pandemin.

Resultatet befäster tidigare studier om att barncancervården försämrats under pandemin, enligt forskarna.

– Vår upptäckt tyder på att covid-19 haft en större påverkan på barncancervården globalt än vad studier från enskilda regioner visat, säger Daniel Moreira, vid amerikanska St. Jude Children's Research Hospital, till The Lancet.

Nya riktlinjer på flera sjukhus

Omkring två tredjedelar av sjukhusen som deltog i undersökningen har tagit fram nya riktlinjer för att stötta barncancervården under pandemin, men resultatet av dessa förändringar återstår att se.

– Våra upptäckter belyser behovet av en fortlöpande bedömning av resursbehovet under pandemin och delandet av framgångsrika strategier för att hantera den negativa effekten på barncancervården, säger forskaren Dylan Graetz till The Lancet.

Tegnell öppnar för att ge endast en vaccindos

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.