Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Studie: Åldersgruppen där fyra gånger fler män dör

Forskarna ha tagit fram ny metod.
Enligt den nya svenska studien är skillnaderna olika stora i olika åldersgrupper.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
Störst är skillnaden för personer mellan 50-64 år. I den gruppen löper män fyra gånger så hög risk att dö som kvinnor.
Foto: KAY NIETFELD / DPA/IBL

Män mellan 50-64 år löper fyra gånger större risk att dö av covid-19 än kvinnor i samma ålder, enligt en svensk studie.

Bland äldre personer är skillnaderna mindre.

– En tänkbar förklaring är att det rör sig om hormoner och deras inverkan på immunsystemet, säger rapportförfattaren Johanna Sieurin till DN.

Det är en Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, CES, som undersökt könsskillnaderna i de som som dött, fått slutenvård eller intensivvård för covid-19 i Stockholms län.

Den absolut viktigaste riskfaktorn för att fara illa är ålder. Män löper också dubbelt så stor risk än kvinnor att bli svårt sjuka och dö, enligt Folkhälsomyndigheten.

Fyra gånger större risk

Enligt den nya svenska studien är skillnaderna olika stora i olika åldersgrupper. Störst är skillnaden för personer mellan 50-64 år. I den gruppen löper män fyra gånger så hög risk att dö som kvinnor.

Men i äldre åldrar minskar skillnaderna. Bland personer över 75 år är risken 1,5 gånger så hög för män som för kvinnor, enligt studien.

Liknande mönster syns bland de som får intensivvård. Män mellan 65-74 år löper över tre gånger så stor risk att behöva intensivvård som kvinnor i samma ålder.

Johanna Sieurin, handläggare vid CES och medförfattare till rapporten, tror att det kan handla om att skillnader i hormoner påverkar immunsystemet.

– Både östrogen och testosteron minskar där vid klimakteriet, det är en hypotes, men vi har inga data på det, säger Johanna Sieurin till DN.

Män söker mer sällan vård

Studien har inte hittat någon koppling till socioekonomiska faktorer eller tidigare sjukdomsbilder.

Däremot skriver författarna att tidigare studier visat att män generell är sämre på att följa råd och rekommendationer än kvinnor. De anmärker också att skillnaden är som störst i arbetsför ålder, alltså mellan 50 och 64.

”Det är också känt att män generellt söker vård i lägre utsträckning än kvinnor. Det kan därför finnas skäl till riktade insatser mot män i syfte att uppmuntra dem att testa sig för infektion och söka vård tidigt vid allvarliga symtom.”

TV: Du kan vara skyddad mot corona – utan antikroppar

Nytt test visar skydd du redan kan ha i kroppen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.