Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Studie: 80 procent har kvar antikroppar efter ett år

Sebastian Havervall, doktorand Community-studien.
Foto: Danderyds Sjukhus
80 procent av de som blev sjuka i covid-19 för ett år sedan har kvar antikroppar.
Foto: Press / Karolinska institutet

80 procent av de som blev sjuka i covid-19 för ett år sedan har kvar antikroppar.

Det visar Community-studien, enligt SVT Nyheter

Antikropparna ger också bra skydd mot flera covid-19-varianter som bland annat deltavarianten.

Sedan april 2020 har Community-studien pågått där en forskargrupp följer drygt 2 000 sjukhusanställda på Danderyds sjukhus. De har var fjärde månad fått lämna blodprov, testats för antikroppar mot covid-19 och svara på frågor.

Enligt studien ska nu 80 procent av de som blev sjuka för ett år sedan ha kvar antikroppar. Men resultatet är hittills bara publicerat som en preprint vilket innebär att andra forskare inte har granskat resultatet.

Ger bra skydd mot deltavarianten

Under året har flera nya varianter av covid-19 uppstått men antikropparna ge bra skydd även mot flera av de varianterna som bland annat den brittiska varianten, senare kallad alfa. 

Men det ger även bra skydd mot deltavarianten som är den variant som spridits snabbast i världen de senaste månaderna.

Däremot ger antikropparna inte lika bra skydd mot de sydafrikanska och brasilianska varianterna, senare kallade beta och gamma.

– Det rör sig om 30 till 40 procent lägre nivåer för beta- och gammavarianterna, säger Sebastian Havervall, doktorand i studien, till SVT Nyheter.

Bättre skydd för vaccinerade med infektion

Tidigare har forskare visat att den som har blivit infekterad klarar sig med en dos av vaccinet från Pfizer. Men forskargruppen menar att detsamma gäller för Astra Zeneca.

– Infektionen fungerar som en första spruta och då fungerar den andra som en booster. Det visade sig att de fick ett lika bra eller till och med något bättre skydd än icke-infekterade som fått två Pfizer-sprutor, säger Havervall.

Nyhetsuppdatering med Lisah Silfwer


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.