Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Studenternas budskap på flaket hyllas: ”Viktigt”

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Vera Litens, 18.
Foto: Privat
”Jag vet att alla i vår klass står bakom det här budskapet”
Foto: Privat

”I kväll ligger alla döttrar på rygg, hemma i sin säng och är trygg”. Så inleds rimmet på 18-åriga Vera Litens och hennes klass studentflak – som vill kritisera sexistiska budskap – och samtidigt hylla den nya samtyckeslagen.

– Jag vet att alla i vår klass står bakom det här budskapet, säger Vera Litens.

Nu på fredag den 8 juni tar gymnasieklassen SAEK15 på Stiernhööksgymnasiet i Rättvik examen. Inför det efterlängtade flaket har klassen, med Vera Litens, 18, i spetsen ett särskilt budskap: 

”I kväll ligger alla döttrar på rygg, hemma i sin säng och är trygg. Efter samtyckeslagen, grabbar, ta er i kragen”, står det sprejat på ett lakan som kommer pryda deras flak på fredag.

– Vi går samhällsvetenskapliga med inriktning beteendevetenskap. Våra lärare är väldigt passionerade kring frågor om jämställdhet. Därför ville vi helt enkelt, som en motreaktion på sexistiska lakan, göra något bra med vårt, säger Vera Litens, som kom på rimmet.

Klassen ville förmedla ett gott budskap med sitt flak.
Foto: Privat

Pikar gammalt flak

Redan innan studenten har en bild på flaket spridits på Facebook, där det väckt stor uppmärksamhet, och hyllas av många. I en grupp har bilden fått över 2 000 uppskattande reaktioner.

Vera berättar att idén baserats på den banderollen med budskapet "I kväll ligger era döttrar på rygg för här kommer grabbarna från bygg! 2:an var värst, det tyckte hon också!", som spreds för några år sedan – och att texten är ”inspirerad” av den.


LÄS ÄVEN: Natalie, 18, reagerade på elevernas sexistiska banderoll 


– Det är därifrån vi fick inspiration. Med vårt lakan ville vi visa att det inte är okej att på kvinnors bekostnad skoja om vad som nästintill är våldtäkt, säger Vera Litens.

”Den kampen tar vi gärna”

Hon menar att klassen under hösten följt #metoo-kampanjen, och är stolta över den samtyckeslag som från och med 1 juli införs i Sverige.

– Jag vet att alla i vår klass står bakom det här budskapet. Vi tycker helt enkelt att det är viktigt, det krävs att någon går emot sexismen. Inte bara på lakan – utan i samhället i stort. Att vi kan förmedla något till många människor, och i vår hemort, den kampen tar vi gärna för andra.

Förutom hyllningar har även budskapet kritiserats, för ett grammatiskt fel.

– Det har varit jättekul att så många tyckt om det och att det uppmärksammats. Men vi har fått viss kritik för vår grammatik. Vi tycker att stavfel är en petitess till skillnad från budskapet vi försöker få fram på vårt lakan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.