Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Studenterna berättar själva: Därför bär vi andra flaggor

Avgångsstudenterna om framtiden: ”Livrädd”
Dijana Sehic, 19, har pluggat till barnskötare och har svept in sig i en bosnisk flagga när hon firar studenten i Malmö på fredagen.
Foto: Maria Rydhagen
Wiaam Saeid, 18, har gått ut samhällsprogrammet och sökt till Lunds universitet. Hon har svensk och palestinska flagga.
Foto: Maria Rydhagen
Jacob Jönsson, 19, har gått ut teknikprogrammet och ska bli ingenjör. Han har en gigantisk skånsk flagga men ett blågult band om halsen.
Foto: Maria Rydhagen

MALMÖ. Alla bär studentmössa – och nästan alla har en flagga också.

Skånes, Bosniens, Libanons eller någon annan.

– Jag är tacksam över att jag får utbilda mig här. Vi borde hylla Sverige också, säger Wiaam Saeid, 18, som valt både svenska och palestinska flaggan.

Men nationsflaggor på studenten har blivit en infekterad fråga och vissa elever vägrar prata om sin outfit: ”Ni har en agenda”.

Dijana Sehic, 19, har pluggat till barnskötare och har svept in sig i en bosnisk flagga när hon firar studentexamen i Malmö på fredagen.

– Det är en flagga från mitt hemland, Bosnien. Jag valde att ta med den för att visa min stolthet. Jag hade också en svensk flagga, men den glömde jag hemma.

I Malmö har de stora gymnasierna redan haft utspring under den gångna veckan. Två av de mest profilerade skolorna, Malmö Borgarskola och S:t Petri skola, förbjöd flaggor helt.

– Det är trångt på trappan och jag vill inte att de ska skymma varandra. Det gäller inte bara flaggor utan och banderoller och annat också, säger Eva Daun, rektor på S:t Petri skola, till SVT Nyheter Skåne.

Men det handlar inte bara om utrymmesskäl, menar Martin Roth, rektor på Borgarskolan:

– Vi vill inte ha flaggor och banderoller med budskap som inte hör hemma på en skolgård, som en IS-flagga till exempel.

Andra skolor väljer att inte ta ställning i flaggfrågan, Bladins gymnasium som har utspring på fredagen, till exempel.

– Vi har inget förbud mot flaggor, och det är inte särskilt vanligt förekommande heller. Vi har helt enkelt aldrig gett oss in i den diskussionen, säger rektor Lina Sandgren till Expressen.

Studenter blev intervjuade

Men flaggdebatten började redan i slutet av maj i Göteborg när journalisten och debattören Joakim Lamotte filmade studenter på Burgårdens gymnasiums utspring. 

En tjej fick frågan varför hon hade en kurdisk flagga och ett klipp spreds där hon sa ”fuck Sverige”. Studentens storasyster, Evin Ali, gick sedan ut och förklarade att studenten var lite berusad vid tillfället och inte förstod att det var en intervju.

Lamotte själv säger till Expressen att han presenterat sig som journalist, och hänvisar till reportaget som finns i sin helhet mot betalning på Facebook:

– Det som ligger på Twitter och andra sociala medier är bara en trailer till reportaget.

Sedan hängde DN-kolumnisten Alex Schulman på debatten och skrev att han skäms för sin egen reaktion när han ser de olika flaggorna.

”Jag känner mig kanske lite – sårad? Varför? När jag ser dem vifta med flaggor från sina ursprungsländer uppfattar jag det som en hemlängtan. De vill inte vara här?

Alice Teodorescu Måwe menade i Fokus att det är ”sorgligt” att studenter har andra flaggor än den svenska.

Emma Sulovic, 19, har pluggat ekonomi och har bosnisk flagga. Vanja Petrova, 19, har den jugoslaviska flaggan och gick naturprogrammet för att bli arkitekt. Selma Nukic har bosniska flaggan för att hylla sina föräldrars hemland.
Foto: Maria Rydhagen

”Jag vill hylla Sverige”

När de privata gymnasierna i Malmö tar studenten på fredagen vägrar några prata om flaggan de svept in sig i.

– Ni har bara er egen agenda, säger en student och lämnar platsen.

Studenten Amin säger att han letat efter en flagga med både de svenska och iranska färgerna, men inte hittat någon, så då blev det ingen. 

För andra handlar flaggvalet bara om glädje och stolthet. 

Jacob Jönsson, 19, har gått ut teknikprogrammet och ska bli ingenjör. Han har en gigantisk skånsk flagga men ett blågult band om halsen.

– Jag bor i Skåne och mitt hem kommer alltid att vara Skåne, även om jag flyttar. 

– Jag är en del av landet, men Skåne är en egen region, och det är så här jag visar vad jag identifierar mig som.

Wiaam Saeid, 18, har gått ut samhällsprogrammet och sökt till Lunds universitet. Hon har svensk och palestinska flagga.

– Palestina för att det är där jag kommer ifrån, jag vill hylla mitt land. Sveriges flagga har jag för att jag är tacksam för att jag får utbilda mig här. 

Polisjakt efter skolbuss i 13 mil – flyr över åkrar

Se den vilda färden efter skolbussen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.