De nio personer som fastnade i den senare kontrollen är alla boende i Stockholm. Sju av dem är män och två är kvinnor. De flesta av dem är i 20-årsåldern men den äldsta personen är så gammal som 33. Foto: Fredrik Sandberg/TTDe nio personer som fastnade i den senare kontrollen är alla boende i Stockholm. Sju av dem är män och två är kvinnor. De flesta av dem är i 20-årsåldern men den äldsta personen är så gammal som 33. Foto: Fredrik Sandberg/TT
De nio personer som fastnade i den senare kontrollen är alla boende i Stockholm. Sju av dem är män och två är kvinnor. De flesta av dem är i 20-årsåldern men den äldsta personen är så gammal som 33. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Fem av personerna lyckades med hjälp av sina falska resultat komma in på läkarprogrammet på Karolinska institutet (KI) Foto: Maja Suslin/TTFem av personerna lyckades med hjälp av sina falska resultat komma in på läkarprogrammet på Karolinska institutet (KI) Foto: Maja Suslin/TT
Fem av personerna lyckades med hjälp av sina falska resultat komma in på läkarprogrammet på Karolinska institutet (KI) Foto: Maja Suslin/TT

Studenter tvingas lämna KI efter fusk

Publicerad

Fem studenter tvingas bort från Karolinska institutet (KI).

Anledningen är att det har framkommit att samtliga har fuskat på högskoleprovet.

Fallen uppdagades efter tips till Universitets- och högskolerådet (UHR).

– Vi blev ombedda att titta närmare på de här personerna och deras resultat, säger Tuula Kuosmanen, avdelningschef på UHR.

Expressen har tidigare skrivit om de misstankar om fusk som omgärdade höstens högskoleprov.

Efter UHR:s tekniska analyser visade det sig i november att 42 personer fick sina resultat återkallade, efter att deras prov fastnat i kontrollen.

– Dels analyserar vi svarsmönster och ser om det finns onormala likheter mellan flera olika prov. Det gäller såväl korrekta som felaktiga svar. Men vi gör även handstilsanalyser i de fall där det finns tidigare prov att jämföra mot, säger Tuula Kuosmanen.

Analyserna gjordes i november, då beskedet om de återkallade proven kablades ut.

Antogs på läkarprogrammet

Men så sent som i slutet av förra veckan meddelade UHR att ännu flera provresultat hade återkallats.

Detta efter att man hade fått tips om att flera personer fuskat sig till höga resultat.

– Det rörde sig om nio personer vars provresultat inte hade fastnat i den första granskningen. Det fanns ett mönster bland dessa prov, svaren var väldigt likartade, på en sådan nivå att det inte var statistiskt möjligt, säger Tuula Kuosmanen.

De nio personer som fastnade i den senare kontrollen är alla boende i Stockholm. Sju av dem är män och två är kvinnor. De flesta av dem är i 20-årsåldern men den äldsta personen är så gammal som 33.

Fem av personerna lyckades med hjälp av sina falska resultat komma in på läkarprogrammet på Karolinska institutet (KI). För komma in på programmet med högskolepoäng, våren 2016, krävdes 1,8 poäng av 2,0 möjliga.

Ifrågasätter beslutet

Enligt pressekreterare Claes Keisu fick KI beskedet om fusket i fredags, när nyheten kablades ut.

– Sedan tog vi beslut i måndags om att antagningsbesluten för dessa personer skulle återkallas och att de inte skulle få fortsätta sin utbildning vid KI, säger han.

En av de studenter som har fått sitt antagningsbeslut återkallat berättar att beslutet känns orättvist.

– Tiotusentals personer skriver provet, att mitt prov skulle likna någon annans är ju inte alls otänkbart.

Han fortsätter att ifrågasätta hur fusket skulle ha gått till rent praktiskt.

– Jag förstår inte hur jag skulle ha fuskat. Det finns ju provvakter som övervakar alla som gör provet. Det känns extra jobbigt att beslutet tas nu, en månad efter att jag började på Karolinska, säger han.

Tar inte in reserver

De elever som inte kom in på den åtråvärda läkarlinjen på grund av fusket kommer inte att kompenseras.

KI väljer nämligen att inte ta in några reserver för att fylla ut de tomma platserna.

– Eftersom terminen har pågått sedan den 18 januari är det nu för sent att ta in några reserver till programmet, säger Claes Keisu.

Enligt honom är det första gången som KI har återkallat antagningar på grund av fusk med högskoleprovet.

– Vi har haft ett par fall där antagningar har återkallats av andra anledningar. Till exempel har vi tidigare upptäckt fusk med betygsuppgifter, men aldrig med provresultat från högskoleprovet, säger Claes Keisu.

På UHR menar man att man har fått större tekniska möjligheter att avslöja fuskare sedan man fick beslutsrätt kring svarsresultaten. Man vill dock inte spekulera i om det finns fler prov från i höstas som kan ha slunkit igenom den tekniska analysen.

– Nu tittar vi framåt och går inte in närmare på tidigare prov. I stället förbereder vi oss inför nästa prov i april, säger Tuula Kuosmanen.

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag