Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Studenter räknas som arbetslösa i statistiken

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Bertil Ericson / Scanpix

Den svenska ungdomsarbetslösheten är kraftigt överdriven.

Nästan en av fyra i den officiella statistiken är grundskole- eller gymnasieelever, enligt Dagens Nyheter.

- Jag är orolig för att man använder statistiken som en sanning, säger arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist till tidningen.

Ungdomsarbetslösheten är en av de stora politiska frågorna i Sverige.

Politiker från båda blocken hänvisar ofta till siffror från SCB som säger att ungdomsarbetslösheten ligger på 22-25 procent.

Men en genomgång som Dagens Nyheter har gjort visar att den siffran är väldigt missvisande.

Grundskoleelever arbetslösa

Studenter räknas som arbetslösa om de söker jobb - men enligt DN är många av studenterna i statistiken i själva verket grundskole- och gymnasieelever som söker sommarjobb.

– Om man är intresserad av siffror som ska fånga de sociala problemen med att unga inte får jobb är siffran inte särskilt bra. Det är stor skillnad på att söka jobb vid sidan av studierna och att som 27-åring inte hitta jobb på två år, säger Anders Forslund, professor vid Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering till DN.

"Det är allvarligt"

Räknar man bort de som inte ser sig själva som arbetssökande är ungdomsarbetslösheten, enligt DN, i själva verket 14,6 procent.

– Jag är orolig för att man använder statistiken som en sanning. Att ungdomsarbetslösheten är 25 procent är inte sann. Det är allvarligt att statistiken ser ut så här och vi borde se över den. De makthavare som använder sig av dessa siffror borde vara försiktiga med att dra slutsatser, säger arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist till tidningen.

Den verkliga ungdomsarbetslösheten

Av de 149 300 arbetslösa unga är:

36 100 grundskole- eller gymnasieelever som söker jobb.

12 900 universitets- eller högskolestudenter som söker jobb.

17 600 övriga studenter, exempelvis de som pluggar svenska för invandrare, som söker jobb.

82 700 är arbetslösa.

Källa: Dagens Nyheter

Är du orolig för att bli arbetslös?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.