Studenterna blev bestörta när de upptäckte att det var deras före detta lärare som de skulle obducera. Foto: Bertil Ericson / Scanpix
Studenterna blev bestörta när de upptäckte att det var deras före detta lärare som de skulle obducera.  Foto: Bertil Ericson / Scanpix

Studenter på Karolinska fick obducera sin lärare

Publicerad
Uppdaterad
Studenterna vid Karolinska institutet skulle vara med om sin första kliniska obduktion.
Vad de inte fått reda på var att den avlidna människan var en lärare som de haft.
- Mig veterligen har det inte hänt tidigare, säger Gunnar Nilsson programdirektor för läkarprogrammet vid Karolinska institutet.
En grupp studenter från Karolinska institutet skulle för en tid sedan vara med om sin första kliniska obduktion. Men det visade sig att kroppen som skulle undersökas inte var okänd. De obducerade en person som tidigare hade undervisat dem.

Läste namnet på likets tå

Enligt kursledaren Birgitta Sundelin är det rutin vid Karolinska institutet att tala om namnet på den som ska obduceras i förväg. Så skedde även i detta fall hävdar Sundelin. Men enligt studenterna fick de inte se namnet förrän de kunde läsa det från lappen på likets tå.
- Jag har haft kontakt med Birgitta Sundelin. Hon har meddelat att de sedvanliga rutinerna har genomförts. Och ett kvitto på att det har fungerat väl tidigare är att det mig veterligen inte har hänt tidigare, säger programdirektorn Gunnar Nilsson.
- Det finns sedan lång tid tillbaka väl genomarbetade rutiner hur man gör i samband med en obduktion, där de som leder kurserna noggrant går igenom innan vem det är; namn, personnummer och sjukdomsbild. Kursledarna är noga med att förvissa sig om att det inte är en bekant, eller en person någon känner.
- Skulle det vara så kan studenten välja att avstå och prata med kursledningen. Enligt Birgitta var det efter obduktionen som det kom fram att det var en person de hade stött på tidigare.

Ska undersöka händelsen

Gunnar Nilsson säger att det här ska ha varit en person som studenterna stött på vid något enstaka tillfälle under kursen. Han poängterar dock att Karolinska institutet nu ska gå igenom missödet för att se hur det kunde hända.
- Det är viktigt att kursledaren diskuterar med eleverna hur den här obduktionen kunde bli extra jobbig. Om det fanns några speciella skäl till det. Studenternas upplevelse av situationen kan man aldrig ifrågasätta. Den är ju riktig och den måsta man ta till vara på och jobba med. Det är viktigt att man tar upp med eleverna i grupp om hur de upplever det nu efteråt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag