Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Studenter möttes av islamofobiskt klotter

Den senaste veckan har bilder på islamofobiskt och främlingsfientligt klotter på Stockholms universitet cirkulerat i sociala medier.Foto: Privat
På bilderna går ett flertal grova budskap att utläsa. Däribland "muslimer är mördare" och "muslimer ska utrotas".Foto: Privat

Lokaler vid Stockholms universitet har blivit nedklottrade med grovt islamofobiska budskap på senare tid.

"Muslimer ska utrotas", lyder ett av budskapen.

– Det ska anmälas när det är olagligt eller är hets mot folkgrupp, säger Linnea Bergnehr, pressekreterare vid Stockholms universitet.

Den senaste veckan har bilder på islamofobiskt och främlingsfientligt klotter på Stockholms universitet cirkulerat i sociala medier.

Främst på Facebook har bilderna fått spridning.

På bilderna går ett flertal grova budskap att utläsa. Däribland "muslimer är mördare" och "muslimer ska utrotas".

Stockholms universitet bekräftar att den här typen av klotter har förekommit på skolan på senare tid.

– Vår inställning är att det här ska tas bort så fort vi upptäcker det. Det ska anmälas när det är olagligt eller är hets mot folkgrupp. Det ska inte förekomma, det ska bort. Det är vår inställning, säger Linnea Bergnehr, pressekreterare vid Stockholms universitet.

På Facebook har reaktionerna varit blandade.

"Man börjar bli för van vid sånt", skriver en kvinna på en Facebooksida.

"Jag trodde att det var smarta människor som studerade på universitet, tydligen inte", skriver en annan.

Även Rashid Musa, ordförande för Sveriges unga muslimer, har sett bilderna men han är inte förvånad.

– Jag har sett det på sociala medier. Men det har blivit så vanligt med islamofobiskt klotter på offentliga platser som skolor, högskolor och torg. Det blir så normaliserat, säger Musa hopplöst, och fortsätter:

– Jag har sett att folk delat bilder och då har det varit de som skriver att det är förfärligt och hemskt, men inte mer än så. Vad jag vet. Men det kanske finns muslimska studenter som försöker ta tag i den här frågan.

"Det är en trend"

Klottret har fått studentföreningen MSSU, Muslimska studenter vid Stockholms universitet, att agera och frågan har lyfts på deras styrelsemöten. Tanken är att man ska ta frågan vidare till universitet. Men man vill i nuläget inte kommentera det ytterligare.

Rashid Musa beklagar att sådant här förekommer i studiemiljöer.

– Förr kunde man begränsa sådana här fenomen till enbart högerextrema grupper i småstäder, men i dag så har de här rösterna fått fäste inom akademin, i kulturlivet och offentliga sektorn bland högt uppsatta chefer och andra institutioner där man förväntar sig att människor ska vara lite mer bildade.

Och det ser heller inte ut att bli bättre, säger han.

– Det är en trend, det har skett en förflyttning, positionerna har flyttats fram. Och det är mer acceptabelt att uttrycka sig islamofobiskt i dag. Det har vi märkt de senaste åren, säger Rashid Musa, och fortsätter:

– När man kollar på andras upplevelser och vittnesmål från de som har blivit utsatta för hatbrott så ser man att det kommer från helt vanliga människor som jobbar med helt vanliga yrken, och det är inte skumma människor med bombarjackor och rakade skallar, utan det kan vara rektorer, läkare, socialtjänstarbetare, lärare, förskolepersonal och så vidare. Helt vanliga människor.

Polisanmäls av universitetet

Klottret har även hamnat på bordet hos säkerhetsavdelningen på Stockholms universitet, som i sin tur har agerat.

– Allt klotter där man kan utläsa något budskap från polisanmäler vi alltid. Allt anmäls, säger Mattias Wadsten, säkerhetschef vid Stockholms universitet, och fortsätter:

– Vi har väldigt bra rutiner med vårt vaktbolag. Så fort de upptäcker sådant här så täcker de för, just för att undvika att det sprids via att någon fotograferar och lägger ut. Så vi försöker så fort som möjligt sanera bort det.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.