Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Studenter luras till att fejka sina egna kidnappningar

Bedragarna ringer upp studenterna och skrämmer dem till att ta bilder på den fejkade kidnappningen.Foto: Polisen

Kinesiska studenter i Australien luras till att fejka sina egna kidnappningar. Bedragarna ringer upp studenterna och skrämmer dem till att ta bilder på den fejkade kidnappningen.

Sedan krävs familjerna på miljonbelopp, skriver CNN.  

Under 2020 har totalt åtta studenter i delstaten New South Wales i Australien utpressats till att fejka sina egna kidnappningar. 

Det här är en ny bedrägeriform där förövarna ringer upp kinesiska studenter och låtsas tillhöra en auktoritär myndighet i Kina, rapporterar CNN

Därefter påstår bedragarna att offret gjort sig skyldig till ett brott och att personen måste göra som de säger för att inte utvisas eller få andra straff. 

– Bedragarna utnyttjar personers tillit till auktoriteter och rädsla för att göra fel, säger den australiska federala polisen i ett uttalande, enligt CNN. 

Kinesiska studenter anses vara särskilt sårbara för denna typ av bedrägeri då Kina har ett strängt rättsystem, skriver CNN. 

Familjer utpressas på miljoner

När bedragarna skrämt studenterna till att samarbeta tvingar de offren att ta bilder på sig själva där det ser ut som att de är kidnappade. Förövarna säger även att de inte får kontakta sina familjer. 

När offrets familj sedan själv försöker höra av sig skickar förövarna bilder från den fejkade kidnappningen – tillsammans med en lösensumma. 

I ett fall skickade en pappa till en 22-årig kinesisk student mer än 8 miljoner kronor till bedragarna, skriver CNN. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.