Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Studenten ville dö som martyr i Syrien

20-åringen åtalades i dag för förberedelse av terrorbrott.
"Han nekar till brott", säger Ewamari Häggkvist, åklagare vid riksenheten för säkerhetsmål.Foto: Roger Vikström
20-åringen åtalades vid Attunda tingsrätt.Foto: Jan Düsing

Den 20-årige lärarstudenten hade en önskan att dö – som martyr.

Han ville ansluta sig till "de sanna muslimerna" i Syrien – men blev vid två tillfällen stoppad i Turkiet.

Då kom hotet:

Om ni inte låter mig åka så gör jag något här.

I Sverige.

På torsdagen skickade kammaråklagare Ewamari Häggkvist in stämningsansökan mot den terrormisstänkte 20-årige före detta lärarstudenten, hemmahörande i en kommun norr om Stockholm.

Polisens tömning av mannens mobiltelefon och dator visar på en farlig mix:

Extrema religiösa dokument och ljudfiler blandas med guider om martyrskap, självmordsdåd och hur man som helig krigare, så kallad mujahid, överlever i Västvärlden.

Hans plan ska ha varit att resa till Syrien för ansluta sig till "de sanna muslimerna" i Islamiska staten och "försvara kvinnor och barn mot otrogna". I förhör har han själv berättat att han ville bli martyr.

Tog ut stora summor pengar – och flög mot Syrien

Uppgifter från utredningen visar att flera familjemedlemmar kände till - och slog larm - om 20-åringens önskan om att ta sig till Syrien för att ansluta sig till "de sanna muslimerna" - Islamiska staten.

– Jag påstår att han två gånger har försökt att ta sig till Syrien. Han har två gånger blivit avvisad från Turkiet, i juni i år, säger Ewamari Häggkvist.

Mellan 8 maj och 2 juni förra året tog den misstänkte ut stora summor pengar från sitt bankkonto.

Kort därefter ska han ha påbörjat sin mörka resa.

Sent på kvällen den 1 juni slog en familjemedlem larm om att 20-åringen var försvunnen. Morgonen därpå registrerades en polisanmälan. I åklagarens bevisning finns en faktura på en flygbiljett samma datum som går från Arlanda till Rhodos via mellanlandningar i Rom och Atén. Åklagaren menar att det är starten på en Syrienresa.

Åkte till Turkiet – utan bagage

En dryg vecka senare, den 10 juni, gick en ny resa - denna gång från Stockholm direkt till Istanbul. Utdrag från flygbolaget visar att 20-åringen gjorde resan utan något incheckat bagage.

I båda fallen ska han ha blivit avvisad i Turkiet och tvingats återvända till Sverige.

Efter de misslyckade resorna ska 20-åringen ha varit nedstämd. Till familjemedlemmar ska han ha sagt, att om de inte låter honom resa till Syrien så kommer han att "göra något här".

I februari anhölls han av åklagare, misstänkt för förberedelse till terroristbrott. Då hade han införskaffat bland annat rundkulor, en tryckkokare och en led-slinga med batterier.

– Det här är inte fullständiga föremål för en bomb, men det är inte mycket som saknas, säger åklagare Ewamari Häggkvist.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.