Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Studenten ville dö som martyr i Syrien

20-åringen åtalades i dag för förberedelse av terrorbrott.
"Han nekar till brott", säger Ewamari Häggkvist, åklagare vid riksenheten för säkerhetsmål. Foto: Roger Vikström
20-åringen åtalades vid Attunda tingsrätt. Foto: Jan Düsing

Den 20-årige lärarstudenten hade en önskan att dö – som martyr.

Han ville ansluta sig till "de sanna muslimerna" i Syrien – men blev vid två tillfällen stoppad i Turkiet.

Då kom hotet:

Om ni inte låter mig åka så gör jag något här.

I Sverige.

På torsdagen skickade kammaråklagare Ewamari Häggkvist in stämningsansökan mot den terrormisstänkte 20-årige före detta lärarstudenten, hemmahörande i en kommun norr om Stockholm.

Polisens tömning av mannens mobiltelefon och dator visar på en farlig mix:

Extrema religiösa dokument och ljudfiler blandas med guider om martyrskap, självmordsdåd och hur man som helig krigare, så kallad mujahid, överlever i Västvärlden.

Hans plan ska ha varit att resa till Syrien för ansluta sig till "de sanna muslimerna" i Islamiska staten och "försvara kvinnor och barn mot otrogna". I förhör har han själv berättat att han ville bli martyr.

Tog ut stora summor pengar – och flög mot Syrien

Uppgifter från utredningen visar att flera familjemedlemmar kände till - och slog larm - om 20-åringens önskan om att ta sig till Syrien för att ansluta sig till "de sanna muslimerna" - Islamiska staten.

– Jag påstår att han två gånger har försökt att ta sig till Syrien. Han har två gånger blivit avvisad från Turkiet, i juni i år, säger Ewamari Häggkvist.

Mellan 8 maj och 2 juni förra året tog den misstänkte ut stora summor pengar från sitt bankkonto.

Kort därefter ska han ha påbörjat sin mörka resa.

Sent på kvällen den 1 juni slog en familjemedlem larm om att 20-åringen var försvunnen. Morgonen därpå registrerades en polisanmälan. I åklagarens bevisning finns en faktura på en flygbiljett samma datum som går från Arlanda till Rhodos via mellanlandningar i Rom och Atén. Åklagaren menar att det är starten på en Syrienresa.

Åkte till Turkiet – utan bagage

En dryg vecka senare, den 10 juni, gick en ny resa - denna gång från Stockholm direkt till Istanbul. Utdrag från flygbolaget visar att 20-åringen gjorde resan utan något incheckat bagage.

I båda fallen ska han ha blivit avvisad i Turkiet och tvingats återvända till Sverige.

Efter de misslyckade resorna ska 20-åringen ha varit nedstämd. Till familjemedlemmar ska han ha sagt, att om de inte låter honom resa till Syrien så kommer han att "göra något här".

I februari anhölls han av åklagare, misstänkt för förberedelse till terroristbrott. Då hade han införskaffat bland annat rundkulor, en tryckkokare och en led-slinga med batterier.

– Det här är inte fullständiga föremål för en bomb, men det är inte mycket som saknas, säger åklagare Ewamari Häggkvist.