Expressen.se har tagit del av konstfacksstudentens essä.
Expressen.se har tagit del av konstfacksstudentens essä.

Studenten: "Skit i att tvätta bort det"

Publicerad
Uppdaterad
Han är en av Sveriges mest omtalade konstnärer, men har hittills tigit som muren.
Nu kan Expressen.se avslöja konstfackstudenten egna ord om skadegörelsen.
Expressen.se:s tagit del av en vetenskaplig essä som knyter den skandalomsusade konstskolan till ytterligare en vandaliseringsfilm.
- Om det kostar samhället så jävla mycket, skit i att tvätta bort det, skriver konstfackstudenten i essän.
Konstfackstudentens examensarbete var en video där han vandaliserar en tunnelbanevagn.
När filmen visades på en mässa gick kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth i taket.
Även SL har reagerat och planerar att kräva 100 000 kronor av konstfack för skadegörelsen.
Expressen kunde i måndagens tidning berätta att examensfilmen inte är den enda vandaliseringsfilmen som gjorts i konstfackstudentens namn.
Ett verk med titeln ”It´s so fresh I can´t take it” lades ut på You Tube för ungefär ett år sedan. I filmen visas hur en svartklädd person besinningslöst sprejar ner väggar och golv på tunnelbanestationen Fridhemsplan i Stockholm.

Del i studierna

Nu kan Expressen.se avslöja att även denna film varit en del av konstnärens studier på den ansedda konstskolan.
Expressen.se har tagit del av en essä som konstfackstudenten, som använder sig av signaturen ”Nug”, skrev under sitt sista år på Konstfack.
Undertiteln på essän är just ”It´s so fresh you can´t take it” och arbetet avslutas med 24 stillbilder från den omtalade filmen.
Studenten har hittills vägrat att tala med medierna, men i den personligt hållna texten avslöjar han sin syn på sin konst.
”Skulle väl ljuga om jag sa att jag inte ville provocera, för det är lika med folks uppmärksamhet och få dom att titta och tänka”, står det.

"Vill känna det jag gör"

I ett annat parti skriver studenten, som är en av Sveriges mest kända graffitimålare, om lyckokänslorna han får av skadegörelsen.
”Jag vill känna det jag gör, ha det i balans både fysiskt och psykiskt, och det uppnås lättast för mig genom att måla en back-jump målning i 5 minuter på tuben”, står det i essän.
Vad ”back-jump målning” är beskrivs i en fotnot:
”Målning på tåg som tillfälligt står stilla på en station.”
Essän skall enligt kursbeskrivningen vara vetenskaplig, men ungefär två helsidor består endast av texten ”bla-bla-bla-bla-bla”.
Den innehåller även en kopia på ett brev studenten fått från polisen där man meddelar att han kan hämta ut en spritpenna som beslagtagits.
I texten går studenten även till attack mot graffitikritiker:
”Om det kostar samhället så jävla mycket, skit i att tvätta bort det, folk har väl ganska bra om man har tid att gnälla över att en yta färg har bytt yta, stackars bostadsrätt!”

Fick godkänt

Studenten sammanfattar hur han känner:
”Har bara en mening för det: ”IT´S SO FRESH I CAN´T TAKE IT!””
Essän avslutas med orden:
”Jag går och målar-bombar-skriver-pissar-skapar-förstör.”
Konstfackstudenten fick betyget godkänt för essän.
Expressen.se har sökt Olof Glemme, prefekt för institutionen för konst på Konstfack, men han har inte gått att nå.
Mabel Selin, pressansvarig på Konstfack, säger:
– Vi får återkomma om det här i morgon.
Expressen.se har sökt konstfaskstudenten via hans gallerist Andreas Brändström, men han har inte gått att nå.
Konstfackstudenten har tidigare sagt att han inte vill prata med media.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag