Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Studenten är inställd – så vill eleverna fira i stället

Senaste nyheterna – LIVE i Expressen TV
Studenten är inställd för många gymnasieskolor på grund av coronaviruset.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Studentmössan är betald och klänningen och kostymen hänger redan på garderobsdörren.

Nu är alla studentfiranden på de kommunala gymnasieskolorna i Stockholms län inställda på grund av coronaviruset. 

– Det svider ju att inte få fira något man sett fram emot väldigt länge, det har ju varit ljuset i tunneln, säger August Møller, 18, som går på Norra Real i Stockholm. 

”Sjung om studentens lyckliga dar!” ljuder det ur högtalare varje år i juni när sistaårseleverna på gymnasierna tar studenten. Dagen är en viktig milstolpe i mångas liv, och för årets blivande studenter skulle firandet legat alldeles runt hörnet. 

Men i år är studenten inställd på alla kommunala gymnasium i Stockholms län på grund av coronaviruset. 

Tilde af Klintberg, 18 , på Kungstensgymnasiet i Stockholm, är upprörd över beslutet som tagits. Hennes skola är en friskola, men även om inte allt firande är inställt, har de fått reda på att de inte längre kommer att få åka flak eller ha något utspring. 

– Vi får inte ha en publik, så egentligen är det inte en riktig student liksom, säger Tilde. 

Tilde af Klintberg, 18, går på Kungstensgymnasiet i Stockholm. Allt förutom studentlunchen är inställt i år.
Foto: Privat / Privat

Motivationen till att plugga för att bli klar med skolan, tycker hon har blivit mindre eftersom att studenten länge varit en milstolpe.

– Jag kämpar för att få min gymnasieexamen för att kunna gå vidare, men jag har sett fram emot att fira det här jättelänge så det är en sjukt stor besvikelse. 

Klassen kommer med egna förslag 

I klassen pratar man om att det borde gå att anordna ett utspring eftersom att en klass bara är 30 personer. Men skolan vill inte locka dit publik, och då har eleverna kommit med ett eget förslag. 

– Om skolan står för själva utspringet, så står vi elever för att vi inte bjuder in så många som man hade tänkt med respekt för rekommendationerna. Det borde ju gå att lösa eftersom att det ändå är utomhus om man håller avstånd. 

Hon uppskattar att skolan försökt lösa situationen genom att låta dem ha kvar studentlunchen. 

– Men att inte få ha ett utspring eller flak gör mig väldigt ledsen. Det borde ju gå att lösa. 

August: viktigt att bidra till samhället 

August Møller, 18, går på naturlinjen på Norra real i Stockholm, som är en av skolorna som ställt in allt studentfirande. 

– Det svider ju att inte få fira något man sett fram emot väldigt länge, det har ju varit ljuset i tunneln, säger August. 

August Møller, 18, berättar att studenten kanske kommer behöva ske digitalt.
Foto: Privat / Privat

I stället har skolan meddelat att studentfirandet kan komma att ske digitalt, eller skjutas upp till hösten eller nästa år. 

– Det känns orimligt att inte kunna lösa det, man måste ju inte avbryta hela grejen. Man kan ju skjuta upp firandet tills efter allt lugnat sig, säger han. 

Att hålla motivationen uppe, är svårt i klassen. Många lutar sig tillbaka eftersom att det inte längre finns något att fira, medan andra fortsätter plugga på som vanligt. 

– Personligen skulle jag vilja påstå att man ska prioritera det solidariska, och att plugget är viktigt oavsett om det ska firas eller inte. Men det blir svårare att hålla motivationen så klart. 

På hyllan ligger studentmössan och väntar på att få användas.
Foto: Privat / Privat

Att bidra till samhället tycker han är viktigt, och att studenten inte hålls har han förståelse över. 

– Det är väldigt synd och jag är ledsen över det hela, men samtidigt är det extremt viktigt att man är med och bidrar. Om man inte gör det känns det som att de som faktiskt sitter hemma, sitter hemma förgäves. Att man då förstör för dem man sitter hemma för. 

Kan ha utspring olika dagar

Maja Bergqvist, 18, bor i Säffle. På hennes gymnasium har man också ställt in studentfirandet.
Foto: Privat

På samhällslinjen på Kärrgårdsgymnasiet i Säffle, i Värmland, går Maja Bergqvist, 18. Hennes skola är en av de skolor som ställt in studentfirandet i år och som försöker hitta alternativa lösningar på hur det skulle kunna genomföras i stället. 

– Vissa tycker att det är jättetråkigt, som jag, jag hade velat ha en vanlig student men det vet man ju inte kommer gå. Vissa vill bara sluta så de nöjer sig med att bara få sluta, säger Maja. 

Ett alternativ som rektorn tagit fram är att ena halvan av avgångseleverna ska ha sitt utspring på en torsdag, och den andra halvan på fredagen. Men hur det blir med det, har de inte fått veta än. 

Att åka flak står inte skolan för. Maja berättar att det är något eleverna måste prata med polisen om och få tillstånd för. 

– I vissa klasser är vi bara elva personer, vi tror väl att det ska gå eftersom att vi är så få liksom.

Hon berättar att hon sett fram emot studenten i flera års tid. När niondeklassare går ut grundskolan i Säffle brukar man också åka flak, som en slags ministudent, kallad ”grundenten”. 

– När jag tog ”grundenten” kommer jag ihåg att jag tänkte att ”nu är det bara tre år kvar tills jag får göra det här igen”. 

Även om hon och klassen tycker att det är tråkigt att studenten inte blir av som planerat, så förstår de situationen som råder och har respekt för restriktionerna som finns. 

–Jag tycker väl också att det är tråkigt. Jag hade sett fram emot en vanlig student och har krånglat med klänningar och så får man reda på att det kanske inte blir så, och ingen bal heller, så det är ju tråkigt. Men det finns inte så mycket att göra. 

Motivationen går ner

Hon och klassen har pratat om hur det är med motivationen nu att plugga när studenten inte blir av som den var planerad. 

– Vissa har jättesvårt att plugga, och sen tycker många att det är tråkigt att plugga nu när det inte finns något att fira. Men samtidigt pluggar man ju inte för att ta studenten utan för att kunna söka vidare. Så jag försöker ändå tänka så. 

Tre olika reaktioner på coronasmitta, enligt psykologen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.